Saksamaa süüdistab Türgit keemiarelvade kasutamises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi sõdurid
Türgi sõdurid Foto: SCANPIX

Saksa eksperdid kinnitasid, et fotod, kus on kujutatud separatistliku Kurdistani Tööpartei (PKK) võitlejate keemiarelvadega tapmist, on originaalid. Türgi valitsust on juba tükk aega keemiarelvade kasutamises kahtlustatud. Antud fotod suurendavad valitsusevastast survet aga veelgi. Saksa poliitikud nõuavad nüüd korralikku juurdlust.

Kõne all olevad fotod on võikad. Piltidel on põlenud ja vigastatud kehaosad. Piltidelt on vaevu aru saada, et tegu on inimestega. Türgi kurdide inimõiguslased usuvad, et fotodel on kaheksa PKK liiget, kes tapeti mullu septembris Türgi sõdurite poolt, vahendab Spiegel-Online.

Märtsis andsid aktivistid fotod Saksa inimõiguste delegatsioonile, kuhu kuulusid ka Türgi eksperdid, ajakirjanikud ja poliitikud. Nüüd teatas Saksa ekspert Hans Baumann, et fotod on ehtsad. Hamburgi Ülikooli poolt läbiviidud kohtumeditsiiniline ekspertiis kinnitab, et suure tõenäosusega tapeti kaheksa PKK liiget keemiarelvade tõttu.

Saksa poliitikud ja inimõiguslased nõuavad nüüd juurdluse algatamist. «Viimased avastused on niivõrd silmapaistvad, et Türgi peab seda seletama. On võimatu mõista, miks PKK võitlejatele telliti lahkamine, aga selle tulemusi ei avalikustatud,» ütles Claudia Roth Saksa Roheliste Erakonnast.

Samuti Angela Merkeli parteikaaslane Ruprecht Polenz nõuab Türgilt seletust ning arvab, et rahvusvaheline juurdlus oleks parim lahendus.

Türgi eksperdi Gisela Pentekeri sõnul on Türgit kahtlustatud keemiarelvade kasutamises juba aastaid. «Kohalikud on seda pidevalt öelnud,» seletas Penteker.

Türgis on inimõiguslased juba tükk aega nõudnud juurdluse algatamist. Türgi sõjavägi on aga keeldunud juhtunut kommenteerimast. Samuti on vaikinud ka valitsus, kes süüdistab kõiges PKK propagandat.

«Peaminister ei ole huvitatud inimõiguste rikkumises,» kommenteeris Türgi opositsiooniline parlamendisaadik Akin Birdal

Türgi välisministeerium on lükanud kõik süüdistused tagasi. Ministeeriumi sõnul on Türgi alla kirjutanud Keemiliste relvade konventsioonile ning ei oma ühtegi bioloogilist ega keemilist relva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles