Igor Taro Ukraina päevik: 03.12

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mediarnbo.org

Donetski lennuväljal nädalavahetusest saati kestnud äge vastasseis lõppes lühikese lokaalse vaherahu ning Ukraina ja Vene kindralite läbirääkimistega.

Kõrge Vene sõjaväelase väljatulek annab tunnistust Vene regulaarvägede otsesest kaasamisest lennuvälja ründamisel. Vaherahu palve tuli Vene poolelt ning järgnes mitu päeva kestnud tormilistele katsetele lennujaama terminale vallutada.

Oma eelmises postituses kirjutasin ukrainlaste meeleheitlikust võitlusest, kus vana terminalihoonet kaitsev üksus tellis suurtükitule enda peale. Mõlemad terminalid on endiselt ukrainlaste valduses. Väikest vaherahu kasutasid venelased oma võitluskaaslaste surnukehade äravedamiseks.

Väidetavalt jäi sinna kümneid eriüksuse võitlejaid, sealhulgas nende kõrge paguniga ülemus. Vastasel korral poleks kindralleitnant Aleksandr Lentsov Ukraina armeelt läbirääkimisi palunud. Kaugemal pool tõlgendati seda kui positiivset dünaamikat relvarahu kehtestamiseks ja Minski kokkulepete täitmiseks, kuid see lootus oli petlik.

Niipea kui laibad kokku korjati, taasalgasid ka tulelöögid ukrainlaste positsioonide pihta. Lisaks lennujaamale hoiavad venelased tule all asulaid 10-15 kilomeetri kaugusel Donetskist.

Üks lennujaama varustavatest vabatahtlikest teatas lao hävimisest lähitagalas Tonenke külas – elumaja all asuva garaaži rauduksed surus sisse mürsuplahvatus, selleks ajaks oli enamik varustust juba laiali veetud. Lihtsalt üks tabamustest tsiviilsektorisse.

Orlivka külas sai surma mitu juhuslikku inimest. Terroristide infovoog pajatab, et nende tegevus on ründava iseloomuga. Korraldatakse pealetunge ukrainlaste positsioonidele, üritatakse vallutada külasid. Kasutusse lähevad tihtipeale mitte kõige täpsemad relvad. Gradide tabamisala on ligi kuus hektarit. Raudrahet sajab valimatult igas suunas. Asustatud punktide lähedal toob nende kasutamine kaasa alati tsiviilohvreid.

Rindejoon pole paari kuu jooksul liikunud ei Mariupoli, Debaltseve ega Luganski kandis. See näitab, et venelaste taktika on üsna primitiivne. Rünnatakse frontaali ja ilma erilise loomingulisuseta.

Stanica Luganskajas on jalaväe tuletoetusena kasutatud tanke ja miinipildujaid. Ründajad on üritanud Ukraina armeed Põhja-Donetsi jõe kaldalt eemale suruda.

Reaalselt võivad nad siiski korraldada energeetilise kollapsi Luganski oblastis, kuna soojuselektrijaama söetagavara on otsakorral. Ühe varustustee sild on õhku lastud ning nädal tagasi katkes söevedu Venemaalt. Ning suurem jagu neist, kes võivad elektrita jääda, elavad okupeeritud alal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles