Rootsi populistide menu muudab välisinvestorid närviliseks

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi tänased ajalehed
Rootsi tänased ajalehed Foto: SCANPIX

Rootsi moderaatidest peaminister Fredrik Reinfeldt jätkab järgmised neli aastat valitsusjuhina, kuid seni neljast parteist koosnenud koalitsioon uues parlamendis ülekaalu ei oma.

Kõigis täna hommikul avaldatud kommentaarides ennustati, et populistliku Rootsi Demokraatide Partei kerkimine kaalukeele rolli muudab närviliseks eelkõige välismaiseid investoreid, kirjutab Kauppalehti Online

See võib tuua kaasa Rootsi krooni tugevnemise peatumise vähemalt mõneks ajaks ja intresside tõusu. Ka börsikursid võivad veidi kukkuda.

Samas on Rootsi majandus suhteliselt heas seisukorras ja seda teatakse ka rahvusvahelisel tasandil.

Rootsis teatakse samuti, et tänu 1990ndatel uuendatud eelarveseaduse tõttu ei saa kaalukeeles olev partei riigieelarvega jukerdada nii, nagu tegi uus Demokraatia partei Carl Bildti valitsuse tegutsemisperioodil 1990ndate alguses.

Kui opositsioon tahab valitsuse eelarveprojekti maha hääletada, siis peab ta tegutsema ühisrindena. Sellise ühisrinde moodustamist punaroheline opositsiooni ja Rootsi Demokraatide erakonna vahel peetakse peaaegu võimatuks.

Senine valitsuskoalitsioon kogus valimistel 49 protsendise toetuse, punaroheline opositsioon pidi leppima 43 protsendiga. Sisserännet vastustav Rootsi Demokraatide Partei kosu 6 protsenti häältest.

Allianss kogus 172 kohta, punarohelised 157 ja Rootsi Demokraadid 20.

Praeguste andmete järgi vajab Reinfeldt vähemalt kolme rahvasaadikut, et valitsusest taas enamusvalitsus saada. Juba tegigi ta koostööpakkumise rohelistele, kellest sai suuruselt kolmas erakond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles