USA tunnistas kahe lapse hukkumist äärmusislamistide vastastes õhurünnakutes

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhurünnak
Õhurünnak Foto: SCANPIX

USA armee teatel võis möödunud aastal Süürias äärmusislamistide vastu korraldatud õhurünnakutes hukkuda kaks last, kes on esimesed tsiviilohvrid selles USA sõjalises kampaanias.

USA ja liitlaste õhurünnakuid juhtinud kindralleitnat James Terry sõnul oli tegemist juhuslike ohvritega ning neil on sellest kahju, edastab BBC.

5.- 6. novembril 2014 toimunud rünnak Harimi lähedal oli suunatud terroriorganisatsiooniga al-Qaeda seotud äärmusislamistliku grupeeringu Khorasan vastu.

USA militaarvõimude teatel ei olnud neil andmeid, et rünnakupiirkonnas oleks olnud lapsi.

USA kaitseministeerium viis hiljem läbi rünnaku uurimise ning andmeid analüüsides jõuti järeldusele, et sihtmärgiks olnud hooned olid kasutusel vaid sõjalistel eesmärkidel.

Tunnistati, et rünnakus said kannatada ka lahingutegevuses mitte osalenud täiskasvanud isikud.

«USA ja liitlased uurivad enne rünnakut sihtmärki hoolikalt, et kahandada kõrvalseisjate hukkumise võimalust ning järgida USA seadusega Law of Armed Confict kehtestatut,» selgitas kindralleitnant Terry.

Briti inimõigusorganisatsiooni Syrian Observatory for Human Rights andmetel on USA juhitava koalitsiooni õhurünnakutes alates 2014. aasta septembrist hukkunud 131 tsiviilisikut, kelle seas on 42 last.

Õhurünnakkus Põhja-Süürias asuvale Aleppole kaotas elu 52 tsiviilelanikku, nende seas seitse last.

Briti inimõigusorganisatsiooni teatel on USA ja liitlaste õhurünnakutes hukkunud kokku 2440 inimest, kellest enamik on Islamiriigi võitlejad.

USA militaarametnikud uurisid 46 raportit õhurünnakutes väidetavalt elu kaotanud tsiviilisikute kohta. Neist 35 ei vastanud tõele või oli liiga vähe materjali selle tõenduseks.

USA armeel ei ole Khorasani grupeeringu kohta just palju teada. Oletatakse, et see koosneb Afganistanis ja Pakistanis sõdinud islamistidest ning nad teevad koostööd al-Qaeda Süüria haru al-Nusraga.

USA õhujõud koostöös Bahreini, Katari, Jordaania, Saudi Araabia ja Araabia Ühendemiraadiga alustasid Islamiriigi ja teiste äärmusgrupeeringute vastaseid õhurünnakuid Süürias 2014. aasta septembris.

Ühendkuningriik ja teised Euroopa riigid on osalenud vaid Iraagis tehtud õhurünnakutes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles