Reinfeldt esitles Rootsi uut vähemusvalitsust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jumalateenistus Rootsi parlamendi avaistungi eel. Ees vasakult: roheliste liider Marie Wettergren, sotsiaaldemokraatide liider Mona Sahlin, Filippa Reinfeldt ja peaminister Fredrik Reinfeldt.
Jumalateenistus Rootsi parlamendi avaistungi eel. Ees vasakult: roheliste liider Marie Wettergren, sotsiaaldemokraatide liider Mona Sahlin, Filippa Reinfeldt ja peaminister Fredrik Reinfeldt. Foto: SCANPIX

Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt tutvustas täna parlamendile oma uue valitsuse koosseisu. 24 ministrit esindavad sama nelja erakonda, mis lõid kaasa Reinfeldti eelmises valitsuses.

Võrreldes vana kabinetiga pole uuel aga Riksdagis enamust. Ehkki Reinfeldti koalitsioon kogus 19. septembri parlamendivalimistel kõige rohkem kohti, jäi neil 349-liikmelises esinduskogus enamusest kaks kohta puudu, kirjutas AFP.

Vaatlejad näevad seda, et peaminister otsustas vähemusvalitsuse kasuks, vastuolulise sammuna, sest see võimaldab esmakordselt parlamenti pääsenud paremäärmuslikel Rootsi Demokraatidel valitsuse seadusalgatuste osas otsustavat rolli mängida.

Vaatlejad ennustasid, et Reinfeldt kutsub enamuse tagamiseks võimuliitu ka opositsioonis olevad rohelised, kuid peaminister eelistas vajadusel roheliste või sotsiaaldemokraatidega koostööd teha jooksvalt, ilma neid koalitsiooni kaasamata.

Enamik eelmise valitsuse juhtfiguure, nende seas välisminister Carl Bildt ja rahandusminister Anders Borg, säilitasid koha ka uues valitsuskabinetis. Keskerakonna liider Maud Olofsson jääb endiselt ettevõtlus- ja energiaministriks, kuid tema asepeaministri koht läheb haridusminister Jan Björklundile.

Rootsi Demokraadid lahkusid kirikutseremoonialt
Elavat meediakajastust saanud Rootsi Demokraadid põhjustasid täna taas furoori, kui katkestasid parlamendi avaistungi eel toimunud ametliku tseremoonia Stockholmi katedraalis. Paremäärmuslasi häiris piiskop Eva Brunne sõnavõtt, milles ta viitas rassismivastastele demonstratsioonidele, mida üle Rootsi viimastel nädalatel on korraldatud.

Kui Brunne ütles, et inimeste eristamine pelgalt selle põhjal, mis riigist nad pärit on, ei ole usuinimese vääriline, tõusid Rootsi Demokraatide 20 parlamendisaadikut üheaegselt püsti ja väljusid katedraalist.

Mitmed rahvasaadikud mõistsid uustulnukate käitumise hukka, liberaal Johan Pehrson nimetas seda suurimaks eksimuseks etiketi vastu, mida ta kunagi on näinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles