Hiina kompartei arutab poliitilise uuenduste võimalikkust

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina kommunistliku rahvavabariigi rajaja Mao Zedongi portree Tiananmeni väljakul.
Hiina kommunistliku rahvavabariigi rajaja Mao Zedongi portree Tiananmeni väljakul. Foto: SCANPIX

Viimastel nädalatel räägib Hiina peaminister avalikult riigi poliitilise süsteemi uuendamisest, mida asub vaagima ka täna kogunev Kommunistliku Partei pleenum.

Hiina uudisteagentuuri Xinhua teatel keskendub partei keskkomitee pleenum majandusküsimustele ja järgmisel viiel aastal riigi ees seisvatele majanduslikele väljakutsetele. Samas peaksid täiskogul tulema arutlusele ka võimalikud poliitilised uuendused, vahendas uudistevõrk AFP.

Keskkomitee iga-aastane istung, millest võtab hinnanguliselt osa umbes 300 kompartei kõrget tegelast, toimub pealinnas Pekingis ning kestab esmaspäevani.

Pekingis toimuvast pleenumist võtavad teiste seas osa ka president Hu Jintao ja peaminister Wen Jiabao. Just viimast peetakse riigipeast märksa liberaalsemaks, mida näitab ka asjaolu, et valitsusjuht on viimastel nädalalatel korduvalt tõstatanud riigi poliitilise süsteemi uuendamise teema.

Näiteks telekanalile CNN antud intervjuus ütles Wen, et rahva demokraatia- ja vabadusevajadusele ei saa vastu seista. Ka andis ta mõista, et soovib teatud määral muuta Hiina poliitilist süsteemi. Nii mitmedki analüütikud näevad selles kahe kommunistliku suurriigi liidri vastasseisu.

Samas leiavad vaatlejad, et Weni soovitud muutused ei tähenda midagi sellist, mis teeks Hiinast lääneriikide-suguse demokraatia. Pigem nähakse peaministri sõnavõttudes märki rahulolematusest, kuna Hu domineerib 1949. aastast riiki juhtivat parteid, millel puudub igasugune poliitiline opositsioon. 

Kahe aasta eest peaministriks tõusnud Wen lubas juba toona poliitilisi reforme, kuid seni pole ta neile hoogu sisse saanud.

«Hu Jintaol on palju võimu ja ta ei taha teha ühtki rutakat sammu. Pleenum võib lõppeda mõne pealiskaudse lubadusega antud teemal, kuid ei millegi muuga,» kommenteeris Hiina Hong Kongi Ülikooli politoloog Willy Lam.

Küll on aga suurt kõneainet pakkunud ka 23 endise kompartei juhtfiguuri avalik kiri Hiina rahvakongressi alalisele komiteele, milles nad kutsusid üles võtma vastu sõna- ja ajakirjandusvabadust edendavaid seadusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles