Islamiriik raius Süüria ühe olulisema arheoloogi pea maha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria arheoloog Khaled al-Asaad.
Süüria arheoloog Khaled al-Asaad. Foto: SCANPIX

Süürias iidsete Palmyra varemete eest 40 aastat hoolt kandnud arheoloog on väidetavalt tapetud, süüdlasteks peetakse sunniitliku äärmusorganisatsiooni Islamiriik (IS) võitlejaid.

Rühmitus hoidis Khaled al-Asaadi ligi kuu aega pantvangis, UNESCO maailma kultuuripärandi hulka kuuluva Palmyra suutsid islamistid aga enda kätte haarata juba mais, kirjutab BBC.

81-aastase arheoloogia perekond andis Süüria muinasesemete ameti juhile Maamoun Abdul Karimile teada, et Asaadil on pea maha raiutud. Karimi sõnul üritasid ISi võitlejad arheoloogilt välja meelitada informatsiooni selle kohta, kuhu osad aarded on peidetud.

Karimi sõnul oli Asaad olnud üks Süüria arheoloogia tähtsamaid pioneere 20. sajandil. ÜRO kultuuriorganisatsioon UNESCO nimetas mõrva kohutavaks teoks. «Nad tapsid ta, kuna ta ei reetnud oma sügavat pühendumist Palmyrale,» sõnas pressiteates UNESCO juht Irina Bokova.

IS on Iraagis mitmeid iidseid paiku õhkinud ja kardetakse, et sama saatus tabab ka Lähis-Ida üht peamist arheoloogiapärlit Palmyrat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles