Porošenko nõuab jätkuvalt võõrvägede kohest äraviimist Ukrainast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko.
Ukraina president Petro Porošenko. Foto: SCANPIX

Ukraina president Petro Porošenko nõuab jätkuvalt võõrvägede kohest äraviimist Ukraina territooriumilt, sidumata seda kohalike omavalitsuste valimiste korraldamisega.

«Me rõhutame, et võõrväed tuleb välja viia praegu, seostamata seda valimistega ja see on Minski lepetes selgelt kirjas, seda on selgelt kinnitanud Prantsusmaa ja Saksamaa juhid ning tehtud selgeks Venemaale,» ütles president teleintervjuus.

Moskva on korduvalt teatanud, et tema regulaarväge Ukrainas ei ole olnud ja ei ole.

Porošenko arvab, peamine oht on ebaseaduslike kohalike omavalitsuste valimiste korraldamine okupeeritud alal 18. oktoobril ja 1. novembril.

Presidendi sõnutsi ohustavad need Minski leppeid ja peaeesmärk on neid mitte võimaldada.

«Teine eesmärk on tagada relvarahu algus,» ütles Porošenko märkides, et Donbassis on alanud täielik vaikus, ilma suurtükitule ja isegi kergerelvade laskudeta.

Ta teatas, et esitas Pariisi läbirääkimistel selge plaani relvade tagasitõmbamiseks, samuti Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) täielikuks juurdepääsuks Donetski okupeeritud aladele.

«Kui mingit Minski lepete punkti ei täideta, järgneb vastutus: sanktsioonid, nende tugevdamine ja jätkamine,» ütles ta.

Riigipea teatas, et teeb okupeeritud alade tagasisaamiseks kõik võimaliku.

«Edasised sammud, aga me oleme hakanud uskuma, et need on võimalikud, on Ukraina Donbassi naasmine. Ilma selleta ei saa seal Ukraina suveräänsust taastada. Valimisteta, poliitilise kokkuleppeta, väe väljaviimiseta, Ukraina meedia ja erakondade naasmiseta,» märkis Porošenko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles