Euroopa Nõukogu lõpetas inimõigusmissiooni Aserbaidžaanis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aserbaidžaani president Ilham Alijev.
Aserbaidžaani president Ilham Alijev. Foto: SCANPIX

Euroopa Nõukogu lõpetab inimõigusmissiooni Aserbaidžaanis seoses «dramaatiliselt halvenenud» olukorraga riigis, teatasid täna nõukogu esindajad.

Euroopa Nõukogu lõpetab osaluse Aserbaidžaani töögrupis, kuhu kuuluvad valitsusametnikud, parlamendiliikmed ning inimõigusaktivistid, teatas EN-i peasekretär Thorbjørn Jagland.

Nõukogu esindaja on viibinud töögrupi koosolekutel Bakuus alates 2014. aasta oktoobrist.

Hoolimata inimõiguslaste tööst on aktivistide olukord Aserbaidžaanis järsult halvenenud, sõnas peasekretär.

Üha rohkem inimõiguslasi on vahistatud ning Euroopa Nõukogu on kuulnud teateid «vastuvõetamatutest kinnipidamistingimustest», lisas ta.

Töögrupi liikmeks oli ka Aserbaidžaani kõige kuulsam uuriv ajakirjanik ja korruptsioonivastane aktivist Khadija Ismailova, kes mõisteti septembris seitsmeks ja pooleks aastaks vangi.

Keskvõimu suhtes kriitiliste aktivistide olukord on halvenenud alates Ilham Alijevi valimisest presidendiks kolmandaks ametiajaks 2013. aastal.

Alijev eitab inimõigusrikkumisi ning on ähvardanud «vaadata üle» Aserbaidžaani suhted Euroopa Liiduga.

Ilham Alijev tuli võimule 2003. aastal pärast oma isa Heidar Alijevi surma, kes oli juhtinud Aserbaidžaani alates 1993. aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles