Telekanali väitel jälgis USA saatkond ebaseaduslikult sadu norralasi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA saatkond Oslos.
USA saatkond Oslos. Foto: SCANPIX

Norra ootab selgitust sealselt USA saatkonnalt pärast telesaadet, mis väitis, et ameeriklased on viimase kümnendi jooksul ebaseaduslikult jälginud sadade nende riigi elanike tegevust, teatab uudistevõrk AFP.


Telekanali TV2 andmeil palkas saatkond 15-20 inimest, nende seas ka endisi kõrgeid Norra politseinikke, et need jälgiksid norralasi. Selle eesmärgiks oli hoida ära rünnakuid USA huvide vastu. Jälgimine käis alates 2000. aastast.

Ameeriklaste palgal olnud inimesed pildistasid jälgitavaid meeleavaldustel ja lisasid neid puudutavaid andmeid spetsiaalsesse arvutiprogrammi, selgus TV2 loost.

Kui telekanali väited paika peavad, on saatkond rikkunud Norra seadusi. Norra välisministeeriumi teatel kohtusid nad täna USA saatkonna esindajatega, selgitamaks välja, mis toimus.

«Kohtumine ei selgitanud neid asju just palju,» märkis pärast ministeeriumi pressiesindaja Marte Lerberg Kopstad. «Seetõttu on tähtis, me tooksime nüüd kõik faktid välja.»

Välisminister Jonas Gahr Støre keeldus kommenteerimast telekanali väidete paikapidavust, kuid märkis, et kui Norra seadusi rikuti, on asi tõsine.

USA välisministeeriumi pressiesindaja P.J. Crowley ütles TV2-le, et Norra võime oli jälgimistest varem informeeritud.

Ühendriikide esindaja väidet ei kinnitanud aga Norra andmekaitseinspektsiooni juht Bjørn Erik
Thon, kes ütles, et usub, et saatkonna tegevus oli ebaseaduslik. «Meie näeme seda isikuandmete seaduse rikkumisena,» lausus ta TV2-le. «Selle kohta, millist isiklikku infot võib Norras koguda ning kuidas seda säilitada ja kaua seda võib säilitada, on reeglid. Antud juhul on seda reeglistikku täiesti eiratud.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles