Jeemeni pommiplahvatused korraldasid islamiäärmuslased

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jeemeni võimud vahistasid 19 terroriorganisatsiooni Al-Qaedaga seotud isikut, keda kahtlustatakse eile USA saatkonnale tehtud rünnaku korraldamises.


Al-Arabiya telekanali teatel lõhkesid eile pealinnas Sanaas asuva USA saatkonna ees kaks autopommi, mis tapsid 16 inimest, kelle hulgas polnud ühtegi USA kodanikku. Väidetavalt hukkusid rünnakus aga kuus terrorirünnaku korraldanud isikut, vahendas Reuters.

BBC Newsi teatel avasid politseinikeks maskeerunud enesetapuvõitlejad ka saatkonna valvurite suunas tule, kuid neil ei õnnestunud kaitsjate vastupanu murda. Tulevahetuses hukkus lisaks rünnaku korraldanud isikutele ka kuus Jeemeni korrakaitsejõudude esindajat ja neli tsiviilisikut.

Vastutuse rünnaku korraldamise eest on endale võtnud rühmitus Islami džihaad Jeemenis, millel on sidemed terrorivõrgustikuga Al-Qaeda. Lisaks USA saatkonna intsidendile ähvardas organisatsioon rünnata ka riigis asuvaid Suurbritannia, Saudi Araabia ja Araabia Ühendemiraatide esindusi, kui Jeemeni võimud ei vabasta nende vangistatud kaaslasi.

USA president George W. Bush on rünnaku korraldamises süüdistanud Al-Qaedat ja tuletanud meelde, et riik on endiselt sõjas ekstremistide vastu, kes tapavad «oma ideoloogiliste eesmärkide» saavutamiseks süütuid inimesi.

USA saatkonda Sanaas rünnati kuue kuu jooksul juba teist korda. Pärast aprillis toimunud rünnakut andis riik paljudele diplomaatidele käsu riigist lahkuda.

Vaatamata sellele, et Jeemen on USA liitlane võitluses terrorismi vastu, on viimastel aastatel äärmuslaste rünnakud turistidele ja välisesindustele riigis sagenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles