Täna avalikustatakse ELi ühise piiri- ja rannavalveagentuuri loomise kava

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frontexi piirivalvurid päästavad avamerele triivinud migrantide aluse, kelle eesmärgiks on jõuda Kreeka Lesbose saarele.
Frontexi piirivalvurid päästavad avamerele triivinud migrantide aluse, kelle eesmärgiks on jõuda Kreeka Lesbose saarele. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon avalikustab täna vastuolulised ettepanekud uue ühise piiri- ja rannavalveagentuuri loomiseks.

Uue 1000-liikmelise agentuuri loomise eesmärgiks on pidurdada Euroopasse liikuvat migrantidetulva. Agentuurile tahetakse anda õigust sekkuda Schengeni tsooni kaitsmiseks isegi juhul, kui võõrustajariik ei anna selleks omapoolset heakskiitu.

Mõned Euroopa Liidu 28 liikmesriigist suhtuvad vaenulikult kavasse, mis näeb riikidele ette oma maa- ja merepiiri suveräänsuse loovutamist Brüsselile.

Saksamaa, Ungari, Austria, Sloveenia ja veel mitu riiki on viimastel kuudel kehtestanud migratsioonilaine tõttu ajutised piirikontrollid, mis on tugevaks hoobiks passivaba liikumise Schengeni tsoonile.

Kardetakse, et piirikontrolli püsivaks muutumine võib kaasa tuua Schengeni kokkuvarisemise, millega koos kaoks visioon ühtsest ja jagamatust Euroopast.

«Agentuur peab saama hädavajadusel astuda vahele, et tagada kohapeal vajalik tegutsemine isegi juhul, kui asjassepuutuv liikmesriik pole teinud sellekohast abipalvet või siis, kui liikmesriigi hinnangul pole lisasekkumine vajalik,» öeldi AFP valdusesse jõudnud eelnõus.

EL saaks saata piirivalvurite meeskondi põgeniketulva suurenemise korral teatud piirilõikudele või kohtadesse, kus liikmesriigil on oma piiril «puudujääke» ja ta pole suutnud vastata Brüsseli hoiatustele, kirjutati dokumendis.

Uus agentuur vahetaks välja ELi senise piiriagentuuri Frontexi.

Komisjoni teatel on nad kindlad, et piiri- ja rannavalveagentuuri kava saab heakskiidu neljapäevast reedeni toimuval Euroopa ülemkogul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles