Euroopa Liit tutvustas uut piiriagentuuri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirivalvealus Vahemerel migrantide paadile lähenemas.
Piirivalvealus Vahemerel migrantide paadile lähenemas. Foto: AFP/SCANPIX

Euroopa Liit avalikustas teisipäeval plaani uue piiri- ja rannavalveagentuuri loomiseks, mis võib sekkuda ka ilma vastuvõtva riigi nõusolekuta.

«Täna avalikustatud piiripakett tugevdab inimeste julgeolekut ja tagab piirivalve kõrge taseme,» ütles EL-i rändevolinik Dimitris Avramopoulos.

Voliniku sõnul on uus agentuur vajalik Euroopa rändekriisist ohustatud piiride kindlustamiseks.

Uuel agentuuril hakkab olema piirivalvurist koosnev alaline reserv, keda on võimalik kiiresti kohale saata. EL-i praegune piiriamet Frontex peab vajadusel liikmesmaadelt panustamist paluma.

«Me ei saa välistada, et ka edaspidi võib ette tulla erandolukordi, kus liikmesriik ei suuda mistahes põhjusel ise olukorraga toime tulla,» ütles Euroopa Komisjoni asepresident Frans Timmermans europarlamendis.

«Säärastel harukordsetel juhtudel peab agentuur olema võimeline kiiresti sekkuma ning võtma sellel osal ühisest välispiirist juhtimise üle. See on nagu turvavõrk ja me loodame, et seda ei ole kunagi vaja kasutada. Kuid meie piirivalvesüsteemi juhtimise usaldusväärsus tuleb taastada.»

Sel aastal on Euroopasse saabunud ligi miljon migranti, kellest valdav osa on tulnud meritsi Türgist Kreekasse.

Eesti siseminister Hanno Pevkur tervitas initsiatiivi. «Meie jaoks on kogu aeg olnud oluline Euroopa Liidu välispiiride valvamine,» rääkis Pevkur täna BNS-ile. «Oluline, on et nüüd ka praktiliste sammudega kiirelt edasi minnakse,» lisas ta.

Pevkur tunnistas, et veel mõni kuu tagasi suhtus Eesti sellistesse plaanidesse kahtlevalt, kuid kuna teisipäeval avalikustatud algatus põhineb EL-i piirivalveagentuuri Frontex ümberkorraldamisel, siis on  see meie jaoks igati mõistlik.

«Tekib Euroopa-ülene reserv, mis on väga hea, kuna ei tea kunagi, kus ja millal seda võib vaja minna. Sellise reservi olemasolust oleme ka meie kindlasti huvitatud,» kommenteeris Eesti siseminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles