Austraalia opositsioon soovib uraanimüügileppe külmutamist Venemaaga

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: cache.daylife.com

Austraalia parlamendi komisjon soovitab valitsusel külmutada uraanimüügilepingu Venemaaga.


Vasaktsentristliku leiboristide partei opositsioonisaadikud pole kindlad, kas Venemaa austab tuumarelvastuse leviku tõkestamise lepingut (Non Proliferation Treaty) ja teisi rahvusvahelisi lepinguid, mis seavad piirangud massihävitusrelvade levikule, vahendas raadio Vaba Euroopa.

Parlamendi lepingukomisjoni liikmed leiavad, et Austraalia võiks Venemaale uraanikütust eksportida juhul, kui riigi sõjalise relvastuse tuumaprogramm eraldatakse tuumaelektrienergia tootmisest.

«See on Austraalia jaoks halb tehing, sest pole mingit garantiid, et Venemaa ei kasuta Austraalia uraani tuumarelvaprogrammis,» ütles roheliste esindaja Scott Ludlam.

Austraalia peaminister Kevin Ruddi sõnul on «praegune globaalne situatsioon keeruline», kuid ta lubas opositsioonierakondade ettepaneku võtta valitsuskabineti istungil arutlusele.

Venemaa on andnud mõista, et igasugune Austraalia valitsuse otsus taganeda Venemaaga sõlmitud kahepoolsest tuumakütuse müügilepingust, oleks «poliitiliselt erapooletu».

Septembri alguses ähvardas Austraalia Venemaad samuti uraanitarnete peatamisega, kui riik ei aktsepteeri Gruusia suveräänsust ega vii vastavalt sõlmitud relvarahuleppele riigist oma vägesid välja.

2007. aastal sõlmisid Austraalia valitsuse peaminister John Howard ja Venemaa toonane riigipea Vladimir Putin lepingu, mille kohaselt tarnis Austraalia Venemaale uraani tingimusel, et riik ei müü seda edasi kolmandatele riikidele, et hoida nii ära massihävitusrelvade levikut paariariikidesse.

Esimese uraanimüügilepingu sõlmisid Austraalia ja Venemaa esindajad aga juba 1990. aastal.

Austraaliale kuulub hinnanguliselt 40 protsenti maailma teadaolevatest uraani tagavaradest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles