Wikileaks: Rootsi peaminister armastab kodutöid

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filippa ja Fredrik Reinfeldt
Filippa ja Fredrik Reinfeldt Foto: SCANPIX

Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt on tagasihoidlik inimene, kes armastab teha kodutöid ja kelle seisukohti tõenäoliselt mõjutab palju abikaasa Filippa.

Wikileaksi kaudu avaldatud dokumentide järgi armastab valitsusjuht pidevalt rääkida kliimamuutustest, vahendas The Local.

USA suursaatkond Stockholmis koostas mullu enne president Barack Obama ja Rootsi valitsusjuhi kohtumist neljaleheküljelise raporti, mis puudutas Rootsi välispoliitikat ja peaministri isikut.

Rootsi välispoliitikajuhid on kimbatusse ajav jõuk, tsiteerib Aftonbladet raportit.

Ühes teises raportis, mis saadeti Obama nõunikele, kirjeldatakse valitsusjuhti liidrina, kes püsib meelsasti kulisside taga ja laseb teistel ministritel avalikkuse ees särada. Vajadusel suudab ta aga teha tähtsaid otsuseid.

Filippa Reinfeldt omab abikaasa üle suurt mõju. «Ta on lähim usaldusalune ja tõenäoliselt kujundab tema poliitilisi seisukohti,» kirjeldatakse naist raportis.

Raporti järgi armastab Fredrik Reinfeldt teha kodutöid, koristada ja võtta tolmu, et säästa allergikutest lapsi.

Rootsi välispoliitikat kirjeldatakse Obamale kui vasturääkivat. Mõnikord on neil kiire võtta üllatuslikult karm hoiak (näiteks Venemaa sissetung Gruusiasse). Mõnikord võivad nad olla aga väga aeglased ja raportis tuuakse näiteks Euroopa Liidu sanktsioonid Iraani vastu, seisab dokumendis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles