Saksa minister: USA kaotab superriigi staatuse

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saksa rahandusminister süüdistas üleilmse finantskriisi puhkemises eeskätt ameeriklasi ja laiemalt anglosaksi kapitalistlikku mudelit ning lubas uue ajastu saabumist maailma majanduses.

Bundestagis erakordselt terava sõnavõtuga esinenud Peer Steinbrück ennustas kadu USA domineerimisele finantsilmas, mille tagajärjel peab Washington tema arvates leppima suurema tururegulatsiooniga, vahendas Reuters.

«Maailm ei saa enam kunagi olema selline nagu enne kriisi,» tõdes sotsiaaldemokraadist minister ning pakkus omalt poolt välja kaheksa meedet olukorraga tegelemiseks, soovitades muu hulgas keelata spekulatiivne nn lühikeseks müük ning kasvatada pangakapitalile esitatavaid nõudeid, vähendamaks krediidiriske.

Steinbrück pani kogu süü praeguses kriisis USA õlule, põhjendades seal toimuvat anglosaksi tungiga kahekohaliste kasuminumbrite ning pankurite ja firmajuhtide ülisuurte boonuste poole, millest ei soovitud loobuda. Sellel on aga tema hinnangul nüüd lõpp.

«USA kaotab oma superriigi staatuse maailma finantssüsteemis. Maailma finantssüsteem muutub rohkem multipolaarseks,» prognoosis minister.  Ta lisas, et kriis näitab vajadust riigi suurema rolli järele finantsturgudel.

Steinbrücki hinnangul pole samas Saksamaal ilmtingimata vajalik ega ka kuigi tark järgida USA võimude plaani süstida oma turu päästmiseks sadu miljardeid, ehkki praegune finantsturbulents paneb löögi alla ka sealsed suured laenuandjad ja riigile kuuluvad hoiukassad.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles