Haiti maavärinast möödub aasta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiti maavärinast möödub aasta
Haiti maavärinast möödub aasta Foto: SCANPIX

Täna möödub Haitil toimunud maavärinast aasta.

Vaeses saareriigis hukkus selle tagajärjel 220 000 inimest, kirjutab mtv3.fi.

Kurva sündmuse mälestamist alustati juba eile, kui võimuesindajad panid pärgi pealinna Port-au-Prince`i äärelinnas St. Christophe`is asuvatele massihaudadele.

Täna kohaliku aja järgi kell 16.53 toimub leinaseisak. Just sel kellaajal algas maavärin.

Pärast seda lasevad haitilased taeva poole tuhandeid valgeid õhupalle hukkunute mälestuseks.

Leinapäeva keskne sündmus on katoliku kiriku missa, mis leiab aset maavärinas kannatada saanud katedraali rusudes.

Kuigi suurt laastamistööd teinud maavärinast on juba kaua aega möödas, ei ole kriis kadunud. Haitil möllab kooleraepideemia, senini on sellesse surnuid 4000. Maailma terviseorganisatsioon (WHO) hoiatas, et haigestumise tipp ei ole veel saabunud.

Ka maavärinapiirkonna ülesehitamine on loodetust aeglasemalt kulgenud. Siiani elab üle 800 000 haitilase ikka telklaagrites ning palju on maavärinajärgselt koristamata prahti.

ÜRO prognoosi kohaselt võib Haiti ülesehitamine võtta veel mitu aastat. Samas lisati, et olukorra normaliseerimiseks antakse abiraha ka sel aastal.

Haiti maavärin toimus 12. jaanuaril 2010. aastal kell 16.53 kohaliku aja järgi Haiti saare lääneosas.

7-magnituudise maavärina epitsenter oli umbes 25 kilomeetrit pealinnast Port-au-Prince'ist lääne pool, maavärina kolle oli 13 kilomeetri sügavusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles