Horvaatia parlament korraldab umbusaldushääletuse peaministri vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Horvaatia peaminister Tihomir Orešković.
Horvaatia peaminister Tihomir Orešković. Foto: Reuters / Scanpix

Horvaatia parlament korraldab sel nädalal umbusaldushääletuse peaminister Tihomir Oreškovići vastu, teatas võimukoalitsiooni suurim osapool esmaspäeval.

Orešković seisab silmitsi umbusaldamisega vähem kui viis kuud pärast võimuletulekut hapra parempoolse koalitsiooni juhina.

Horvaatia novembrikuised üldvalimised ei andnud selget võitu ning koalitsioon klopsiti kokku pärast nädalaid väldanud lehmakauplemist.

Parlament korraldab koalitsiooni suurima erakonna, konservatiivse Horvaatia Demokraatliku Liidu (HDZ) esitatud taotluse üle neljapäeval, ütles erakonna peasekretär Domagoj Ivan Milosević ajakirjanikele.

Kriis koalitsioonis eskaleerus eelmisel kuul, kui koalitsiooni teine osapool Most kutsus HDZ-i liidrit Tomislav Karamarkot väidetava huvide konflikti tõttu asepeaministri ametist tagasi astuma.

See sundis peaministrit nõudma nii Karamarko kui Mosti juhi, teise asepeaministri Bozo Petrovi taandumist. Orešković ise keeldus tagasi astumast.

Kui valitsus langeb, mis on tõenäoline stsenaarium, väldib Karamarko enda umbusaldushääletust 18. juunil.

Kui uut valitsust ei suudeta 30 päeva jooksul moodustada, saadetakse parlament laiali ja president Kolinda Grabar-Kitarović kuulutab välja uued üldvalimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles