Bangkokis vabanes 14 aastat orjatööd teinud Ukraina insener

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina lipp
Ukraina lipp Foto: SCANPIX

Tais Bangkokis pääses vabadusse ukrainlasest insener, keda oma sõnul hoiti ühes vabrikus kinni 14 aastat, kirjutab Bangkok Post.

Mullu sügisel lahkus hapnikuseadmeid valmistavast tehasest üks Birmast pärit mees. 57-aastane Anatoli Vdovitšenko palus birmalasel kirjutada perele Ukrainas, et teda hoitakse Bangkokis jõuga kinni.

Pärast kirja saamist pöördusid ukrainlase pereliikmed Interpoli ja Ukraina välisministeeriumisse.

11. jaanuaril külastas kõnealust tehast Ukraina konsul Konstantin Ivaštšenko. Ta ähvardas tehase juhtkonda politsei kutsumisega ja pärast seda pääses Vdovitšenko vabaks.

Insener jutustas, et saabus Taisse 1996. aastal lepinguga. Varsti pärast seda sai ta tõsiseid põletushaavu ja vabriku omanik oli teinud suulise pakkumise lepingut haiguse ajal pikendada, lubades maksta 30 000 baati (11 700 krooni) kuus.

1998. aastal sai ukrainlane teada, et vabriku võimsus suureneb kaks korda ja tal tuleb hakata tegema kaks korda rohkem tööd. Tegelikult võeti mehel palka vähemaks. Lõpuks nõudis mees võla väljamaksmist ja sõitis Malaisiasse komandeeringusse.

Naastes võttis vabriku omanik temalt dokumendid ära. Sellest hetkest alates ei töötanud ta mitte inseneri, vaid elektriku, maalri ja santehnikuna. Palga maksmine lõpetati üldse ära.

Aeg-ajalt sai ta toidu ostmiseks 1000 baati (390 krooni). Sageli rahast ei jätkunud ja mees pidi paluma süüa samas vabrikus töötavatelt birmalastelt.

Vdovitšenko põgeneda ei saanud, kuna teda valvati 24 tundi. Valvurid tulistasid vahel mehe hirmutamiseks õhku.

Ukrainlane ei saanud lugeda lehti ega vaadata televiisorit. Kaasas olnud ainsa venekeelse raamatu oli vabriku omanik ära võtnud. Seetõttu unustas mees vene keele peaaegu ära. Aastal 2006 kaotas ka tema pass kehtivuse.

Vdovitšenko tütar Natalja, kes elab Odessas, rääkis ajakirjanikele, et on kõik need aastad püüdnud oma isa leida. Alguses raskendas otsingud Ukraina saatkonna puudumine Tais, hiljem isa jäljed kadusid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles