50 vabariiklasest julgeolekueksperti: Trump ei sobi presidendiks (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump Detroitis kõnet pidamas.
Donald Trump Detroitis kõnet pidamas. Foto: SCANPIX

50 USA Vabariikliku Partei ridadesse kuuluvat julgeolekueeksperti allkirjastasid esmaspäeval pöördumise, milles seisab, et partei presidendikandidaat Donald Trump oleks "kõige hoolimatum president USA ajaloos" ning märkisid, et magnaat ei sobi sellesse rolli.

Allakirjutanute hulgas on endisi sisejulgeoleku- ja luureasutuste juhte, mitme presidendi lähedasi nõunikke ning endine USA majandusdiplomaat. Pöördujatest enamik on juba varem väljendanud vastumeelsust Trumpi suhtes.

"Me oleme veendunud, et ta oleks ohtlik president ja ohustaks meie riigi julgeolekut ning heaolu," kirjutasid pöördujad ajalehes New York Times ilmunud ühisavalduses.

Ehkki allakirjutanud vabariiklased ei öelnud, et toetavad demokraati Hillary Clintonit, väljendades ka tema suhtes kahtlusi, teatasid nad selgelt, et keegi neist ei anna enda häält Donald Trumpile.

Ekspertide sõnul on magnaat sisuliselt kõlbmatu riiki juhtima. Pöördujad märkisid, et Trumpil "puudub iseloom, väärtusbaas ja kogemus, et president olla" ning et ta on "ohtlikult asjatundmatu [rahvusvahelise poliitika] põhiküsimustes". Sarnastel alustel on Trumpi kritiseerinud ka Clinton.

Pöördumise allkirjastanud vabariiklaste sõnul ei ole kinnisvaramagnaat näidanud üles huvi end välispoliitiliste küsimuste või julgeolekuohtudega kurssi viia, "käitub tormakalt" ning lisaks puudub tal enesekontroll.

Julgeolekueksperdid hoiatasid, et Trumpi "ettearvamatu käitumine" on teinud ärevaks USA lähedased liitlased ning märkisid, et presidendikandidaat ei suuda mõista sääraste diplomaatilise suhete hädavajalikkust.

AFP – Baltic News Service

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles