Janukovtši partei kasutas Trumpi kampaaniameistri teeneid (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Manafort.
Paul Manafort. Foto: AARON P. BERNSTEIN/REUTERS/Scanpix

Vabariiklasest USA presidendikandidaadi Donald Trumpi kampaaniat vedanud Paul Manaforti ja tema ettevõtte teenuseid kasutas aastatel 2007 kuni 2012 ka Ukraina eelmise presidendi Viktor Janukovitši Regioonide Partei, vahendab Washington Post.

 Trumpi kampaaniajuht Manafort, kes oli aastatel 2007-2012 Ukraina endise presidendi Janukovõtši nõunik, võis saada Ukrainalt 12,7 miljonit dollarit, teatas täna Ukraina korruptsioonitõrjebüroo.

«Käsitsi kirjutatud kontoraamatu kohaselt tegi Janukovtši poliitiline partei aastatel 2007 kuni 2012 Manfortile 12.7 miljoni dollari suuruses siiani saladuses hoitud sularahamakseid.»

Korruptsioonitõrjebüroo rõhutas, et Manaforti nime esinemine erakonna mustas raamatupidamises ei tähenda tingimata, et ta ka raha sai, kuna saajate tulbas on teiste isikute allkirjad.

«Lisaks on prokuratuuri laual erinevate offshore riiulifirmade uurimine, mis võimaldas Janukovitši siseringi luksusliku elustiili... Nendega seotud sadade valgust kartvate tehingute hulgas oli ka Ukraina kaabeltelevisooni varade müük 18 miljoni dollari eest Manaforti ja Vene oligarhi Oleg Deripaska, Vladimir Putini lähendal seisva isiku, soosikutele.»

«Enne kui ta kaks aastat tagasi Venemaale põgenes, toetus nii Janukovitš kui ka tema partei Manaforti ja tema firma abile, kelle toel ka mitmed valimised võideti,» märgitakse raportis.

«Ameerika Ühendriikide justiitsministeeriumis aga Manafort sel perioodil end välisagendina üles ei andnud, kuigi just selline on nõue inimestele, kes püüavad välisklientide huvist lähtudes USA poliitikat mõjutada.»

USA päevalehe New York Times teatel esines Manaforti nimi Regioonide Partei peakorterist leitud dokumentides 22 korral.

Ukraina peaprokuratuuri endine ametnik Vitali Kasko ütles lehele, et Manafort tajus Ukrainas toimuvat.  «Igale mõistlikule inimesel pidi olema selge, et Janukovõtši klann tegeles võimule saades korruptsiooniga,» sõnas ta.

Manafort lükkas avalduses kahtlustused tagasi, öeldes, et ei ole midagi valesti teinud. «Väited, et ma võtsin vastu sularaha, on alusetud, ebaloogilised ja rumalad,» vahendas uudistekanal NBC News Trumpi kampaaniajuhi sõnu.

Ta ründas lehte, süüdistades seda faktide ja professionaalse ajakirjandustöö sihilikus ignoreerimises eesmärgiga edendada oma poliitilist agendat.

Manaforti sõnul on NYT otsustanud ausa ülevaate esitamise asemel rünnata tema iseloomu ning mainet.

Demokraatide presidendikandidaadi Hillary Clinton kampaania taunis Donald Trumpi meeskonna ja Ukraina Kremli-meelsete elementide häirivaid seoseid.

Eksvälisministri meeskond nõudis Trumpilt Manaforti sidemete avalikustamist Kremli-meelsete organisatsioonidega, arvestades Trumpi Putini-meelseid seisukohti ja Vene valitsuse hiljutist häkkimist Demokraatliku Partei vastu ning erakonna dokumentide avaldamist.

Janukovõtš oli Ukraina president 2010. aasta veebruarist 2014. aasta veebruari lõpuni.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles