Põhja-Korea paigaldab demilitariseeritud tsooni miine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Põhja-Korea on paigaldanud kaht Koread eraldava demilitariseeritud tsooni enda poolele uusi maamiine, teatas ÜRO väejuhatus täna.

Põhja-Korea sõjaväelasi nähti miine paigaldamas kaht riiki lahutava jõe põhjakaldal Panmunjomi küla lähistel, ütles ÜRO väejuhatuse pressiesindaja AFP-le. Jõge ületab sild, mida nimetatakse sillaks, kust tagasiteed ei ole.

Maailmaorganisatsiooni väejuhatus jälgib 1953. aastal Korea sõja lõpetanud relvarahu täitmist.

«Mis tahes seadeldise või laskemoona kohalolek silla lähistel seab tõsiselt ohtu rahva turvalisuse mõlemal pool piiri,» teatas väejuhatus avalduses. Avalduses lisati, et demilitariseeritud tsooni korraldatakse ekskursioone, milles osalevad sageli kooliealised lapsed.

Nimele vaatamata on demilitariseeritud tsoon üks maailma militariseeritumaid piirialasid, mis on täis pikitud vaatetorne ja maamiine. Tegemist on puhvertsooniga, mis ulatub nii Põhja- kui ka Lõuna-Korea piirist kahe kilomeetri kaugusele. Kuna aastatel 1950-1953 kestnud Korea sõda lõppes relvarahuga, on kaks riiki tehniliselt endiselt sõjas.

Lõuna-Korea uudisteagentuur Yonhap edastas allikale viidates, et Pyongyangi tegevuse eesmärk võib olla takistada sõjaväelaste deserteerumist.

Kahe riigi vahelised pinged on praegu kõrgpunktis. Põhja-Korea ähvardas eile Souli ja Washingtoni tuumalöögiga seoses USA ja Lõuna-Korea ühisõppuse algusega, mida Pyongyang peab sissetungiharjutuseks.

Põhja-Koread on viimasel ajal raputanud terve rida ülejooksmisi. Viimati jooksis Lõuna-Koreasse üle riigi suursaadiku asetäitja Suurbritannias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles