ÜRO kinnitas tahet aidata kaasa Colombia rahuleppe elluviimisele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FARC-i võitlejad patrullimas
FARC-i võitlejad patrullimas Foto: Reuters / Scanpix

ÜRO Julgeolekunõukogu tervitas reedel soojalt lõpliku relvarahu sõlmimist Colombia valitsuse ja vasakpoolse sissirühmituse FARC vahel ning lubas selle elluviimisele igati kaasa aidata.

Julgeolekunõukogu kohtus suletud uste taga kaks päeva pärast seda, kui Bogota ja Colombia Revolutsioonilised Relvajõud (FARC) teatasid rahuleppest, mis peaks lõpu tegema üle 50 aasta kestnud konfliktile.

ÜRO kavatseb luua Colombias erimissiooni, et jälgida relvarahu, aidata mässulisi desarmeerida ning kinnitada rahuleppest kinnipidamist.

Malaisia asesuursaadik Siti Hajjar Adnin, kelle riik on sel kuul nõukogu eesistuja, ütles, et nõukogu liikmed tervitavad soojalt lepet, mis esitatakse 2. oktoobril üleriigilisele rahvahääletusele.

Briti asesuursaadik Peter Wilson märkis, et Julgeolekunõukogu kaalub "järgmisi samme" rahuprotsessi toetamiseks.

ÜRO missiooni Colombias asub juhtima prantslane Jean Arnaud ning see koosneb kuni 450 vaatlejast, kes paigutatakse üle riigi umbes 40 piirkonda.

Rahuleppe kohaselt hakkab FARC suunama oma hinnangulised 7000 võitlejat nende redupaikadest ÜRO loodavatesse desarmeerimislaagritesse.

FARC muutub parteiks ning selle relvad sulatatakse, et ehitada nendest kolm rahumonumenti.

Samuti luuakse erikohtud, mis hakkavad tegelema Colombia relvakonflikti ajal kordasaadetud tõsiste kuritegudega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles