OPCW mõistis Süüria hukka keemiarelvade kasutamise eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OPCW eksperdid Süürias
OPCW eksperdid Süürias Foto: SCANPIX

Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon (OPCW) kritiseeris esmaspäeval Süüriat mürgigaasi kasutamise eest kodusõja ajal ning ka oma keemiarelvade programmi ulatuse avalikustamata jätmise eest.

OPCW hinnangul on režiim kasutanud relvakonflikti kolmes rünnakus kloorgaasi. Damaskus on varem sarnased süüdistused tagasi lükanud.

"Esimest korda (keemiarelvade keelustamise) konventsiooni 19 aasta pikkuse ajaloo jooksul on mõni riiklik osapool rikkunud leppe kõige põhimõttelisemat punkti," ütles OPCW Kanada esindaja Sabine Noelke.

Austraalia esindaja Brett Masoni sõnul on Süüria rikkumised "OPCW konventsiooni ajaloo kõige rängemad". Samuti ärgitas Mason OPCW kohtumist jõudma seisukohani võimaliku reaktsiooni suhtes.

Süüria asevälisministri Faisal Mekdadi sõnul on tegemist "koordineeritud" valedekampaaniaga.

Samuti kritiseeriti kohtumisel Damaskuse väidetavalt puudulikku ülevaadet oma keemiarelvade arsenali kohta.

Süüria on "jätnud alles osa enda (keemiarelva)varudest ja on valmis neid kasutama," ütles Briti esindaja Geoffrey Adams.

OPCW kohtumine Hollandis jätkub teisipäeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles