Gorbatšov pälvis Venemaa kõrgeima aumärgi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Medvedev (vasakul) ja Mihhail Gorbatšov presidendi residentsis.
Dmitri Medvedev (vasakul) ja Mihhail Gorbatšov presidendi residentsis. Foto: SCANPIX

NSV Liidu viimane liider Mihhail Gorbatšov, kes tähistab täna oma 80. sünnipäeva, pälvis Venemaa Föderatsiooni presidendilt kõrgeima riikliku autasu.

«Te juhtisite meie riiki väga keerulisel ja dramaatilisel ajal,» lausus president Dmitri Medvedev, kes määras Gorbatšovi Venemaa peamise kaitsepühaku Andreas Esmakutsutu (Andrei Pervozvannõi) nimelise ordeni kavaleriks, lisades, et see sümboliseerib riigi austust tema tehtud töö vastu, vahendas uudistevõrk AFP.

Venemaa peamise kaitsepühaku nime kandev orden asutati juba 17. sajandi lõpus, kui Venemaa oli veel tsaaririik. Ordenit hakati uuesti välja andma 1998. aastal, kui presideniks oli Boriss Jeltsin.

Tervituskirja saatis Gorbatšovile ka oraegune peaminister Vladimir Putin, kes nimetas Gorbatšovi väljapaistvaks riigimeheks, kes kehastab uudsust ning on mõjutanud maailma ajalugu, tehes palju ka Venemaa võimu tugevdamiseks.

Gorbatšov on varem teravalt kritiseerinud Venemaa võimuparteid Ühtne Venemaa, kuhu kuuluvad nii Putin kui ka Medvedev. Gorbatšov on nimetanud seda halvimaks versiooniks NLKPst ning võrrelnud seda poliitilise sõjamasinaga.

Kuigi Gorbatšov on välisriikides populaarne oma osa tõttu külma sõja lõpetamisel, on ta kodumaal jäänud marginaalseks poliitikuks ja inimesed meenutavad tänaseni soojalt kommunistliku impeeriumi kõrgaega. Gorbatšovi sõnul soovis ta kommunismi parandada, mitte seda hävitada, kuid tunnistas seejuures oma kaotust poliitikuna.

Täpsustatud 2. märtsil 20.02 ordeni nime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles