ISISega liituda üritanud endine USA lennuväelane pandi vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NEW YORK, NY - MARCH 18: An armed U.S. Marshal stands outside of a U.S. Federal court during the arraignment of Tairod Pugh, a former U.S. Air Force mechanic accused of attempting to join the terrorist organization ISIS, on March 18, 2015 in New York City. Pugh, 47 plead not guilty to charges of trying to enter Syria to join ISIS.   Spencer Platt/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
NEW YORK, NY - MARCH 18: An armed U.S. Marshal stands outside of a U.S. Federal court during the arraignment of Tairod Pugh, a former U.S. Air Force mechanic accused of attempting to join the terrorist organization ISIS, on March 18, 2015 in New York City. Pugh, 47 plead not guilty to charges of trying to enter Syria to join ISIS. Spencer Platt/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == Foto: SPENCER PLATT/AFP

Äärmusühendusega Islamiriik liituda proovinud endine USA lennuväe veteran mõisteti eile 35 aastaks vangi.

49-aastane Tairod Pugh oli süüdimõistva otsuse saanud eelmisel aastal, kohtu hinnangul oli ta üritanud toetada ISISt materiaalselt ning takistanud õigusemõistmise kulgu.

«Kohtualune pööras riigile ja sõjaväele, kus ta kord teenis, selja ja üritas liituda brutaalselt vägivaldse terroriorganisatsiooniga, mis tegeleb üle kogu ilma süütute inimeste tapmisega, ütles kohtunik Bridget Rohde otsuse järel avaldatud teates.

Endisest õhuväe lennukimehhaanikust mees oli 2015. aasta jaanuaris reisinud Egiptusest Türki, plaaniga liikuda edasi Süüriasse. Uurijate sõnul olid tal kaasas olnud sülearvuti ja USB-pulgad, mille ta oli hiljem hävitamispüüdes plastikkestast paljaks koorinud. Türgi võimud ei lubanud teda aga riiki ja Pugh saadeti tagasi Egiptusesse.

Süüdistajate väitel avastasid uurijad ühest Puh arvutist kirja, kus ta oli kirja pannud, et tahab kasutada Allahilt talle antud andeid ja oskusi Islamiriigi teenimiseks. Ka oli seal kaart Türgi ja Süüria vahelistest läbipääsupunktidest.

Islamisse pöördunud mees oli Ühendriikide justiitsministeeriumi teatel teeninud USA lennuväes 1986. aastast 1990. aastani. 10. jaanuaril 2015. aastal reisis mees Egiptust Türki, et üritada sealt üle piiri Süüriasse pääsega ja ISISega liituda. L

isaks sülearvutile olid mehel kaasas päiksepatareidel töötav laadija, kompassid, must näomask ja kodusõjast haaratud Süüriasse sobivad riided. Süüriasse aga ta ei jõudnudki, sest Türgi võimud muutusid ta motiivide suhtes kahtlustavaks ja saatsid ta Egiptusesse tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles