Londoni ründaja vend sai radikaliseerumise vastu võitlemiseks politseilt raha (37)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Khuram Shazad Butt.
Khuram Shazad Butt. Foto: Kuvatõmmis Channel 4 videost.

Politsei eraldas rahalisi ressursse Londoni kaubikurünnaku korraldanud Pakistani juurtega Khuram Butti vanemale vennale, kirjutab The Times.

Ründaja 29-aastane vend Saad Butt osales nimelt jõustruktuuride toetatud programmis, mille eesmärk oli  võidelda radikaliseerumise vastu, mis viib vägivalla ja terrorikuritegudeni.

Rahastust saanud grupeering tegutses Ida-Londonis, Barkingi piirkonnas asuvas korteris, kus elasid kõik Buttide pereliikmed.

Võimude teatel oli 27-aastane Khuram Butt juba varasemast politseile teada, kuid mingeid andmeid tema rünnakuplaanide kohta polnud ja ta oli politsei andmebaasides märgitud kui madala prioriteediga oht.

Londoni ründaja Butt töötas väidetavalt Westminsteri metroojaamas, omades seetõttu ka ligipääsu parlamendihoonesse viivatele maaalustele tunnelitele.

Rünnaku ajal ta aga seal enam ei töötanud, sest Londoni metrooamet lasi ta lahti. Vallandamise põhjuseks polnud aga tema äärmuslikud vaated, vaid see, et ta ei ilmunud tihti tööle.

Kui ideaalis peaksid Londoni metroos töötavad inimesed tagama avaliku ruumi turvalisuse, siis täna avaldas briti päevaleht The Times, et lisaks eelnevale oli Buttil kontakte ka 2005. aasta juuli Londoni pommirünnakute korraldajatega.

Nimelt töötas Butt valvurina Ida-Londonis asuvas jõusaalis, mida külastasid vaid moslemid. Spordisaali omanik on 41-aastane Sajeel Shahid, kes oli väidetavalt 2005. aasta juuli pommirünnakud kavandanud Anjem Choudary võrgusliku liige. Näiteks organiseeris Choudary muuhulgas toonastele rünnaku läbiviinud terroristidele Pakistanis relvaväljaõppe.

Samuti oli Buttil olid olnud sidemeid Mohammed Siddique Khaniga, ühega neljast enesetapuründajast, kelle tõttu hukkus toona 52 inimest.

Lisaks figureeris Butt veel mullu briti telekanali Channel 4 eetris olnud dokumentaalfilmis, mis käsitles džihadismi Suurbritannias.

 

Briti politsei avaldas eile ka teise Londoni terrorirünnakus osalenud mehe nime, ühtekokku oli ründajaid kolm.

Rachid Redouan. FOTO:
Rachid Redouan. FOTO: Foto: SWNS.com/Scanpix

30-aastane Rachid Redouan oli end nimetanud marokolaseks ja liibüalaseks, ütles politsei terrorivastase üksuse ülem Mark Rowley.

Iiri ringhäälingujaam RTE teatas varem, et võimud leidsid Redouani surnukeha juurest Iirimaal väljastatud isikutunnistuse.

Kinnitamata teadetel oli Iirimaa isikutunnistusega mees abielus Šotimaalt pärit naisega ja elas millalgi Dublinis.

Võimud üritavad kindlaks teha, kas dokumendid on ehtsad ja kuulusid tabatud mehele.

Täna teatas ka Itaalia meedia, et kolmas Londoni ründaja on väidetavalt Marokos sündinud ja Itaalias elanud Youssef Zaghba. Itaalia väljaanne Corriere della Sera andmetel pidasid Bologna võimud mehe ka möödunud aastal kinni, kui too oli teel Süüriasse.

Rünnaku on omaks tunnistanud äärmusrühmitus ISIS, kuid nende tegeliku seotuse kohta pole seni mingeid tõendeid.

Täna teatas Londoni politsei, et Ida-Londonis Barkingi äärelinnas, kus elasid kaks nädalavahetusel toimunud terrorirünnakute sooritajatest, toimus täna järjekordne läbiotsimine, mille käigus peeti kinni uus Londoni terrorirünnakuga seotud kahtlusalune.

«Terroriseaduse alusel peeti kinni 27-aastane mees kell 8.05 (kohaliku aja järgi),» seisis avalduses.

Politseireid Barkingis. Foto: Hannah McKay/REUTERS/Scanpix
Politseireid Barkingis. Foto: Hannah McKay/REUTERS/Scanpix Foto: Hannah McKay/REUTERS

Varem teatas politsei, et kõik laupäeva hilisõhtul toimunud rünnaku järel Barkingi rajoonis kinni peetud 12 inimest lasti süüdistust esitamata vabaks.

Rünnaku esimeste ohvrina on tuvastatud Kanada kodanik Christine Archibald, Londoni ärimees James McMullan ja Londoni haiglas õena töötanud 28-aastane Kirsty Boden, kes oli pärit Austraaliast.

Christine Archibald. Foto: HANDOUT/REUTERS/SCANPIX
Christine Archibald. Foto: HANDOUT/REUTERS/SCANPIX Foto: HANDOUT/REUTERS
James McMullan. FOTO: AP/SCANPIX
James McMullan. FOTO: AP/SCANPIX Foto: AP/Scanpix
Kirsty Boden. FOTO: Twitter
Kirsty Boden. FOTO: Twitter Foto: twitter
Kommentaarid (37)
Copy
Tagasi üles