Times: Londoni terrorist võis olla rünnaku ajal kautsjoni vastu vabastatud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Khurram Butti perekonna endine majapidamine Pakistanis Jhelumis.
Khurram Butti perekonna endine majapidamine Pakistanis Jhelumis. Foto: AAMIR QURESHI/AFP/Scanpix

Üks kolmest Londonis möödunud laupäeval terrorirünnaku korraldanud mehest oli rünnaku ajal tõenäoliselt politseist kautsjoni vastu vabastatud.

Pakistanis sündinud Briti kodanik Khuram Butt oli vähemalt 2009. aastast olnud võtmetegelane terroriühenduses al-Muhadiroun, lisaks oli ta 2015. aastal ära märgitud USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) raportis, kirjutab Briti väljaanne The Times.

Julgeolekuallikas kinnitas ajalehele, et Briti politseile oli hästi teada Butti tegutsemine terroriühenduses, ka sattus ta tihti politsei huviorbiiti. Pisikuritegude eest oli mees veel alles hiljuti olnud politseist kautsjoni vastu vabastatud ning allikas ei välistanud, et kautsjon kehtis veel rünnaku sooritamise ajal.

Leinajad nädala algul Londoni sillal. Foto: JUSTIN TALLIS/AFP/Scanpix
Leinajad nädala algul Londoni sillal. Foto: JUSTIN TALLIS/AFP/Scanpix Foto: JUSTIN TALLIS/AFP

Sel aastal olid võimud Butti kodu terrorivastaste juurdluste käigus läbi otsinud.

Ka jõudis Timesi vahendusel äsja avalikkuse ette videosalvestis, millelt näeb, kuidas kolm terroristi – Butt, Zaghba ja Rachid Redouane – olid mõned päevad enne terroriakti saanud Londoni idaosas jõusaali ees kokku.

Lisaks avalikustas üleeile portaal Politico, et Itaalia võimud olid hoiatanud Briti luureteenistust teise laupäevase ründaja eest, kes kandis nime Youssef Zaghba. Mees oli olnud Maroko-Itaalia topeltkodakondsusega. 

Laupäeval Londoni sillal ja Borough' turul toimunud rünnakus sai surma kaheksa inimest, politsei lasi maha ka ründajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles