Põhja-Korea katsetab allveelaevade raketisüsteeme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto 2014. aastast, mil Kim Jong-un külastas Põhja-Korea mereväge ja vaatas üle ka riigi allveelaevad.
Foto 2014. aastast, mil Kim Jong-un külastas Põhja-Korea mereväge ja vaatas üle ka riigi allveelaevad. Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

Ameerika Ühendriikide sõjavägi on märganud Põhja-Korea allveelaevade juures ebatavalist ja pretsedenditut aktiivsust ning on leidnud tõendeid uue raketisüsteemi katsetustest, vahendab CNN.

Põhja-Korea testib nn külmstardisüsteemi, mis kasutab raketi väljutamiseks suruõhku, et säästa allveelaevasid leekide ja kuumuse eest, mis võivad aluse süsteeme kahjustada.

Pühapäeval Sinpo mereväebaasis toimunud katsetus oli sel kuul juba kolmas, ning kogu aasta lõikes neljas, kus Põhja-Korea on testinud allveelaeva raketisüsteeme. Lisaks sellele on suurenenud ka allveelaevade liikumisaktiivsus.

Reedel katsetas Põhja-Korea interkontinentaalset ballistilist raketti, millel arvatakse olevat piisav lennuraadius suuremate USA linnade tabamiseks.

Eksperdid leiavad, et kui reedene test oleks viidud läbi madalamal standardsel trajektooril, võinuks see ohustada linnasid Los Angelesest Denveri ja Chicagoni.

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump teatas kabinetiistungil, et suudab Põhja-Korea ohuga toime tulla, kuid ei pakkunud põhjalikumaid selgitusi.

«Me tuleme Põhja-Koreaga toime. Me suudame nendega toime tulla. Sellega tuldakse toime. Me tuleme kõigega toime,» vastas Trump küsimusele Valge Maja strateegia kohta.

Küsimusele, kas USA oleks valmis andma esimese löögi, vastas Trumpi kõneisik Sarah Huckabee Sanders, et kõik võimalused on laual, kuid Trump ei kanna oma otsustest ette.

Demokraadist senaator Mark Warneri sõnul näitab Trump üles tohutut lihtsameelsust, kui arvab, et Põhja-Korea ohuga tegelemine on nii lihtne.

Põhja-Korea laevastikku arvatakse kuuluvat umbes 70 allveelaeva, kuigi enamus neist on üsna vanad ega oma tõenäoliselt raketivõimekust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles