ELi volinik: Island pääseks liitu kiiresti

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi lipp.
Islandi lipp. Foto: Corbis / Scanpix

Euroopa Liidu laienemisvoliniku Olli Rehni meelest võiks Island saada kiiresti ühenduse liikmeks, kui Reykjavik seda soovib, sest suurem osa vajalikest nõuetest on seal praegugi täidetud.

«Island on selgelt demokraatlik Euroopa maa,» märkis Rehn. ELiga liitumisele seatud kriteeriumidest on tema hinnangul saareriigiga juba varem läbi räägitud ligi kaks kolmandikku, vahendas Reuters,

«See tähendab, et kui Island esitaks oma kandidatuuri, saaksime me ruttu kõnelused lõpule viia,» lisas volinik. Samas arvas ta, et järgmiseks euroliiduga ühinejaks saab ilmselt siiski kolme aasta eest läbirääkimisi alustanud Horvaatia. Zagreb loodab blokiga ühineda aastal 2010.

Islandi kalandusminister Einar Gudfinnsson avaldas eelmisel nädalal arvamust, et praegu võiks olla aeg küps mõtlemaks uuesti saareriigi suhetele Euroopa Liiduga, mis näib turvalise sadamana finantsturgudel möllava tormi eest.

Frettabladidi päevalehes nädalavahetusel avaldatud küsitlustulemuste kohaselt toetab 70 protsenti islandlastest referendumi korraldamist ELiga liitumise küsimuses ning 49 protsenti lubab hääletada blokiga ühinemise poolt.

Capacent-Gallupilt tellitud uuring viidi läbi juba enne suure finantskriisi algust ning liikmesuse vastaseid oli siis 27 protsenti, samas kui veidi alla veerandi inimestest polnud veel oma arvamust välja kujundanud.

Islandi valitsuskoalitsioon koosneb praegu kahest parteist: sotsiaaldemokraatidest ja iseseisvuslastest. Sotsiaaldemokraadid on saareriigis praegu ainsad, kes ametlikult toetavad astumist Euroopa Liitu.

 

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles