Halonen: valimiste suurim võitja on demokraatia

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Tarja Halonen
Soome president Tarja Halonen Foto: SCANPIX

Soome parlamendi uue koosseisu avaistungil esinenud riigipea Tarja Halonen nimetas hiljutiste üldvalimiste suurimaks võitjaks demokraatia.

Riigipea tõdes, et poliitiline ülesehitus on selgelt eelmise koosseisuga võrreldes erinev ja see hakkab parlamendi töökollektiivis juba praegu silma, vahendas YLE.

Ta väljendas lootust, et riik saab omale kiiresti koostöövõimelise valitsuse, mis suudab jätkata enne valimisi pooleli jäänud kodumaised ja rahvusvahelisi ettevõtmisi.

Halonen pidas loomulikuks, et erakonnad tõid erinevad nägemused valimiste eel välja võimalikult selgelt. Pärast valimisi tuleb leida üle need eesmärgid ja põhimõtted, mida parteisid ühendavad, lisas ta.

«Soomes on harjutud sellega, et pärast valimisi tuleb suuta teha koostööd mitte üksnes oma fraktsiooni, vaid ka teiste fraktsioonidega,»

Halonen kiitis osavõtuprotsendi suurenemist ja pidas seda demokraatia võiduks. Ta väljendas rahulolu selle üle, et naisi valiti enam kui eelmine kord ja samuti suurenes noorte osakaal.

President väljendas lootust, et Soome välis- ja julgeolekupoliitika põhiseisukohtade osas valitseb parlamendis vaatamata päevapoliitilisele väitlusele laiaulatuslik üksteisemõistmine.

Halonen rõhutas, et rahvuslik majandus ei saa edeneda muust maailmast eraldi. Ka Soome julgeolek sõltub maailmas toimuvast.

Kõne lõpus kaitses Halonen Põhjamaade heaoluühiskonnamudelit, tänu millele on Soomest ehitatud üles maailma üks võrdõiguslikemaid ja konkurentsivõimelisemaid ühiskondi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles