Gruusia doonorkonverentsi varjutab finantskriis

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud LÕuna-Osseetiast.
Põgenikud LÕuna-Osseetiast. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Komisjon ja Maailmapank korraldatavad täna Brüsselis doonorriikide konverentsi, kus arutatakse Gruusia toetamist.


Rahvusvahelisest konverentsist võtavad osa rohkem kui 79 riiki ja rahvusvahelist finantsorganisatsiooni, mille eesmärk on leida ülemaailmse finantskriisi kontekstis võimalusi Gruusia ülesehitamistööde kiirendamiseks, vahendas Reuters.

Maailmapanga ja ÜRO analüütikute hinnangul vajab Gruusia järgmise kolme aasta jooksul infrastruktuuri ülesehitustöödeks, sotsiaaltoetusteks ja muudeks kulutusteks 3,25 miljardit dollarit (38 miljardit Eesti krooni).

USA on lubanud Gruusia relvajõude ja purustatud infrastruktuuri ülesehitustöid toetada vähemalt ühe miljardi dollariga (11,8 miljardit Eesti krooni). Euroopa Komisjon on kinnitanud, et 2010. aastani eraldatakse Gruusiale 500 miljonit eurot (7,8 miljardit Eesti krooni).

Komisjoni välissuhete ja Euroopa naabruspoliitikaga tegelev Benita Ferrero-Waldner on kutsunud euroliidu liikmesriike üles ka Gruusiat eraldi toetama. Gruusia president Mihheil Saakašvili avaldas lootust, et 27 liikmesriigil õnnestub võrreldes komisjoniga koguda topeltsumma.

Rahvusvaheline valuutafond IMF on teatanud, et annab Gruusiale 750 miljonit dollarit (8,2 miljardit Eesti krooni) laenu, et taastada riigi majanduse usaldusväärsust ja täiendada riigi valuutareservi.

Gruusia keskpanga teatel on riigi finantssektorit lubanud toetada ka Euroopa Arengu ja Rekonstrueerimispank, Maailmapank, Saksamaa Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) ja Aasia Arengupank (Asian Development Bank).


Eestit esindab kohtumisel välisminister Urmas Paet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles