Valimisvõit Soinit viimases presidendigallupis ei aidanud

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sauli Niinistö (paremal) koos Hiina asepresidendi Xi Jinpingiga.
Sauli Niinistö (paremal) koos Hiina asepresidendi Xi Jinpingiga. Foto: SCANPIX

Ajalehe Ilta-Sanomat tellitud arvamusküsitluse järgi võidutseks presidendivalimistel, kui need toimuksid praegu, parlamendi endine esimees Sauli Niinistö.

Koondpartei (Kokoomus) ridadesse kuuluva Niinistö populaarsus on nii suur, et ta võidaks vastaskandidaate juba esimeses voorus.

Uuringufirma Taloustutkimus läbi viidud küsitlusel andis Niinistöle oma hääle 56,8 protsenti vastanutest.

Populaarsuselt teine oli 15-protsendise toetuse saanud Olli Rehn (Keskparti).

Hiljutiste parlamendivalimiste ülivõimas võitja, Põlissoomlaste juht Timo Soini jäi üllatuslikult kolmandaks, kogudes 8 protsenti poolthäältest.

Küsitluses osales 971 inimest. Neile pakuti võimalike presidendikandidaatidena välja kaheksa nime. Küsitluse veamarginaal on 2,5 protsendipunkti.

Esikolmik oli sama, mis YLE tellitud arvamusuuringus mullu novembris. Tookord oli Soini poolt valmis hääletama 11 protsenti vastanutest.

Soome valib omale järgmise riigipea, kelle ametiaeg kestab 2012-2018, jaanuari lõpus 2012. aastal. Kui läheb vaja teist hääletusvooru, siis see toimub veebruaris.

Tänase seisuga pole ükski kolmest eelpoolmainitud poliitikust kinnitanud ametlikult oma kandideerimist.

Soini ütles täna YLE hommikuprogrammis, et tema võimalik kandideerimine kerkib ilmselt üles juunis toimuval Põlissoomlaste kongressil, kuid siis otsust ilmselt ei langetata. Soini sõnul on tõenäoline, et selgus saabub sügisel.

Euroopa Liidu majandusvolinik Rehn lubas teatada oma otsuse samuti sügisel.

Ainsana on oma kandidaadi avalikustanud Soome Roheliste Partei. Erakonna esimehe Anni Sinnemäki kinnitusel on nende kandidaat järgmisel aastal aset leidvatel presidendivalimistel Pekka Haavisto.

Haavisto kandideerimine saab ametlikuks juunis, kui toimub partei kongress.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles