Euroopa Komisjon tegi ettepaneku taastada rahvuslik piirikontroll ELis erandjuhtudel

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuneesia illegaalsed immigrandid Pariisi lähistel.
Tuneesia illegaalsed immigrandid Pariisi lähistel. Foto: SCANPIX

Seoses illegaalsete immigrantide sissevoolutulvaga tegi Euroopa Komisjon ettepaneku taastada erandkorras rahvuslikud piirikontrollid ja seda vaatamata asjaolule, et piirideta kontinenti on peetud ELi peamiseks saavutuseks.

Euroopa Komisjoni ettepaneku taga on Prantsusmaa ja Itaalia nõudmine teha muudatusi nn Schengeni süsteemi, sest kõnealuses viisaruumis saavad vabalt reisida mitmete Euroopa Liidu liikmesriikide kodanikud, kuid seda teevad ka illegaalid, vahendas AP.

ELi siseasjade volinik Cecilia Malmström ütles, et võib olla on vajalik näha ette sisemaise piiratud piirikontrolli ajutine taastamine väga erilistes olukordades.

Malmströmi sõnul võib taolise piirikontrolli üheks põhjuseks olla näiteks olukord, kus osa välispiirist satub ootamatult tohutu surve alla. Ta ei öelnud, kas see hõlmaks näiteks Itaalias tekkinud olukorda, kuhu on hiljuti saabunud 25 000 illegaalset immigranti ja seda peamiselt Tuneesiast.

Itaalia naaberriigid tunnevad muret selle pärast, et migrandid kasutavad ära avatud piire Euroopas, vahendas AFP.

Itaalia on massiliselt riiki saabunud tuneeslastele väljastanud elamisloa, mis võimaldab aga vabalt ELis reisida. Tuneeslased loodavad nii jõuda Prantsusmaale, mida Itaalia võimude taoline tegevus on väga ärritanud.

Prantsuse liider Nicolas Sarkozy ja Itaalia peaminister Silvio Berlusconi saatsid eelmisel nädalal Euroopa Komisjoni presidendile Jose Manuel Barrosole ühise kirja, kutsudes üles reformima Schengeni viisaruumi.

Komisjoni ettepanek antakse ELi siseministrite kätte, kes kohtuvad 12. mail ja ELi liidritele, kes saavad kokku 24. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles