Briti välisministri pärast peaaegu topeltkaristuse saanud naine võib vabadusse pääseda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard Ratcliffe ja Nazanin Zaghari-Ratcliffe.
Richard Ratcliffe ja Nazanin Zaghari-Ratcliffe. Foto: John Stillwell/AP/Scanpix

Iraani valitsus valmistub abikaasa teatel vabastama viieaastast vangistust kandvat Suurbritannia ja Iraani juurtega Nazanin Zaghari-Ratcliffe’i, vahendab Guardian. 

Zaghari-Ratcliffe’i abikaasa sõnul teatas advokaat tema vangis viibivale naisele, et Teherani kohus otsustas ta ennetähtaegselt vabadusse lasta.

Richard Radcliffe’i sõnul ei tähenda teada automaatselt, et tema abikaasa vabadusse saab, kuid tegu on siiski positiivse märgiga. Varem sel kuul külastas Iraani Briti välisminister Boris Johnson, kelle varasemate väljaütlemise tõttu ähvardas Zaghari-Ratcliffe’i karistuse kahekordistamine.

Boris Johnson
Boris Johnson Foto: Vahid Salemi/AP

Johnson sattus läinud kuul suure kriitikatule alla parlamendis avalikus kõnes Iraanis vangis viibiva 38-aastase Briti kodaniku Nazanin Zaghari-Ratcliffe’i kohta tehtud kommentaaride tõttu. Iraan süüdistab naist propaganda levitamises ja tema kaitse tuumik põhineb väitel, et ta ei töötanud riigis kunagi ajakirjanike õpetajana, vaid viibis seal puhkusel.

Johnson aga teatas parlamendiliikmetele avalikus kõnes, et naine oli väidetest hoolimata ajakirjanikke õpetanud. Johnsoni avalduse tõttu toodi Zaghari-Ratcliffe taas Iraani kohtu ette, kus nende praegu nõutavale viieaastasele karistusele ähvardati lisada veel viis aastat.

Protsess aga lõpetati päev pärast Johnsoni visiiti ja Richard Radcliffe’i sõnul on Iraani ametivõimud nüüd lõpule jõudmas tema vabastamise dokumentide vormistamisega.

Richard Radcliffe lisas, et Teherani aseprokurör oli eile tema abikaasat vangis esimest kordakülastanud. «Tema asetäitja käis eile vangis ja kohtus Nazaniniga (Zaghari-Ratcliffe). Ta ei öelnud, et ta pääseb vabadusse, kuid küsis, kas ta soovib midagi. Mu abikaasa palus vaid oma vabadust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles