Mihkelson: Trumpi ähvardus oli unikaalne (24)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Eero Vabamägi

Eilsel ÜRO hääletusel Ameerika Ühendriikide seisukohast erinevalt hääletanud Eesti ei pea kartma Washingtoni vastusamme, ütles riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson.

«Mõned riigid arvasid tõepoolest, et parem on oma seisukohta mitte avaldada,» ütles Mihkelson Kuku raadiole antud intervjuus, viidates eile ÜRO Peaassambleel toimunud hääletusele, kus Eesti hääletas resolutsiooni poolt, milles ei toetatud USA otsust tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana ja sinna ka oma saatkonna viimist.

«Võib-olla teatud määral nad võtsid ka väga tõsiselt või kartlikult seda, mida olid Ameerika Ühendriigid teatanud enne hääletust, et Washington jälgib väga tähelepanelikult, kes millise otsuse teeb ja et sellest võiks sõltuda ka mingil määral poliitiline või isegi rahaline toetus nendele riikidele. Selline ähvardus, mida Ühendriigid enne eilset hääletust tegid, on üpris unikaalne,» lisas Mihkelson.

Selline ähvardus, mida Ühendriigid enne eilset hääletust tegid, on üpris unikaalne.

«Mul on selles mõttes hea meel, et Eesti ja enamik Euroopa Liidu liikmesriike järgisid väga selgelt oma välispoliitilist liini, öeldes selgelt välja, et mingigi püsiva rahu või stabiilsuse saavutamine Lähis-Idas ja ennekõike Iisraeli-Palestiina konfliktis on võimalik läbirääkimiste teel. Jeruusalemma tulevik on ikkagi võimalik selgelt ära määrata ennekõike juutide ja palestiinlaste omavaheliste kõneluste lõpliku tulemuse kaudu,» lausus väliskomisjoni esimees.

Vastuseks küsimusele, kas USA presidendi Donald Trumpi soovitust eirates resolutsiooni poolt hääletanud Eestit võivad nüüd ees oodata Ühendriikide vastusammud, vastas Mihkelson: «Ei juhtu mitte midagi.»

«Loomulikult on Ühendriikide mõjuvõim väga paljude riikide üle täiesti ilmne ja arusaadav. Ka Eesti jaoks on väga-väga oluline kahepoolne koostöö Ühendriikidega ennekõike julgeolekuvaldkonnas, aga mitte ainult,» jätkas Mihkelson, kelle sõnul ei muuda Ühendriigid oma poliitikat ainuüksi selle põhjal, kuidas üks või teine riik eile hääletas või antud küsimusse suhtub.

Samas lisas Mihkelson, et Washington võib üle vaadata abi araabia riikidele, kes hääletasid samuti Ühendriikide positsiooni vastu. «Kui üldse sellel ähvardusel mingisugunegi sihtsuunitlus oli, siis ennekõike oli see suunatud araabia riikide suunas,» ütles esimees, kes tõi eraldi välja Egiptuse kui suurima USA abi saava riigi.

Mihkelsoni arvates anti hääletusel Washingtonile üheselt mõisat, et Trumpi välispoliitika pole osades küsimustes kooskõlas rahvusvahelise suhtlemise tavadega, kus eeldatakse koostööd, mitte ühepoolseid deklaratsioone ja seisukohti.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles