Kreekasse saabunud põgenikest saadetakse vaid vähesed tagasi Türki

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sedalaadi paadiga sõideti kümne tunniga Türgist Kreeka saarele.
Sedalaadi paadiga sõideti kümne tunniga Türgist Kreeka saarele. Foto: Reuters

Ainult 16 protsenti Kreekasse saabunud asüülitaotlejatest saadetakse tõenäoliselt tagasi Türki, seda hoolimata Euroopa Liidu ja Ankara kokkuleppest, ütles Kreeka asüüliteenistuse endine juht pühapäeval.

Maria Stavropoulou, kelle ametiaeg hiljuti lõppes,  ütles Kreeka ajalehele Kathimerini, et selle 16 protsendi seas on ka migrandid, kes soovivad ise oma kodumaale naasta või need, kes on loobunud asüülitaotluste läbivaatamise protsessist.

Stavropoulou ütles, et ainult 2200 süürlast saaks tagasi saata, kuid nende seas on ka neid, kes on esitanud apellatsiooni ja kogu protsess on väga aeglane.

Türgi sõlmis 2016. aastal Euroopa Liiduga kokkuleppe, mille kohaselt võetakse tagasi Kreeka saartele jõudnud ebaseaduslikud migrandid. Vastutasuks lubas Brüssel mitmeid hüvesid, nende seas finantsabi.

Stavropoulou märkis, et Kreekal ei ole võimalik suurt hulka migrante Türgisse tagasi saata seadusandluse tõttu, mis põhineb Euroopa direktiividel.

«Me oleme kohustatud austama seadusandlust, see ei ole poliitiline otsus,» sõnas ta.

«Me peame olema väga ettevaatlikud, et mitte vastu võtta muudatusi, mida saaks pidada põhiseadusega vastuolus olevaks», kuna see võib protsessi veelgi aeglasemaks muuta, ütles Kreeka asüüliteenistuse endine juht ajalehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles