Leedu luure: Venemaa võib üritada mõjutada presidendivalimisi (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu presidendil Dalia Grybauskaitėl lõppeb tuleval aastal teine ametiaeg.
Leedu presidendil Dalia Grybauskaitėl lõppeb tuleval aastal teine ametiaeg. Foto: Francois Lenoir / Reuters / Scanpix

Venemaa võib üritada mõjutada tuleval aastal peetavaid Leedu presidendivalimisi ja kasutada selleks küberoperatsioone, hoiatasid Leedu luureteenistused.

«Üsna tõenäoliselt üritavad Vene häkkerid Leedu valimisi mõjutada,» seisis Leedu julgeolekuteenistuse (VSD) ja sõjaväeluure (AOTD) üllitatud tavapärases ohuhinnangus.

Selles öeldakse: «Viimasel ajal on Vene luureteenistused tundnud erilist huvi 2019. aastaks määratud Leedu presidendivalimiste vastu.»

Luureagentuurid juhtisid tähelepanu sellele, et Moskva üritas mõjutada teiste riikide valimistulemusi, levitades meedias ja suhtlusvõrgustikes väärteavet ja kihutustööd ning korraldas küberoperatsioone.

«Üsna tõenäoliselt üritab Venemaa Leedu presidendi, Euroopa Parlamendi ja omavalitsuste valimistel 2019. aastal mõjutada Leedu poliitilisi protsesse, toetab endale sõbralike poliitiliste jõudude kandidaatide esitamist ja nende võimuorganitesse jõudmist,» seisis dokumendis.

Viimasel ajal on Venemaad süüdistatud Ameerika Ühendriikide ja Prantsuse valimistesse sekkumises.

Leedu saab järgmise aasta presidendivalimistel endale uue riigipea, sest alates 2009. aastast presidendina töötaval Dalia Grybauskaitėl täitub teine ametiaeg.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles