USA saadab välja 60, Saksamaa neli Vene diplomaati (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uurijad Salisbury pargis, kust leiti teadvusetud Sergei ja Julia Skripal.
Uurijad Salisbury pargis, kust leiti teadvusetud Sergei ja Julia Skripal. Foto: BEN STANSALL / AFP / Scanpix

Ameerika Ühendriigid saadavad välja 60 ning Saksamaa neli Vene diplomaati vastusena endise Vene topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre mürgitamisele närvigaasiga Suurbritannias.

60st Ameerika Ühendriikidest väljasaadetavast diplomaadist 48 on ametis Vene saatkonnas ning ülejäänud ÜROs.

Reutersi andmeil sulgeb USA lisaks diplomaatide väljasaatmisele ka Venemaa konsulaadi Seattle'is, mille puhul oli vastuluurele teinud muret selle lähedus USA mereväebaasile.

Vene diplomaatidel tuleb Ühendriikidest lahkuda seitsme päeva jooksul.

Berliin andis täna neljale Vene diplomaadile korralduse Saksamaalt lahkuda. «Venemaa ei ole pärast Salisbury mürgitamist ikka veel aidanud olukorda klaarida. Me ei teinud seda otsust kergelt,» ütles välisminister Heiko Maas Twitteris.

Venemaa välisministeerium tõotas, et kavatseb vastuseks antud sammudele saata Venemaalt välja nende ELi ja NATO riikide diplomaadid.

Solidaarsusavaldusena Suurbritanniale otsustasid samuti neli Vene diplomaati riigist välja saata Poola ja Prantsusmaa.

Poola välisminister Jacek Czaputowiczi sõnul on neil aega riigist lahkuda kuni 3. aprillini.

Kolm Vene diplomaati saadab välja ka Leedu. «Me esitasime suursaatkonnale noodi, et kolm Vene suursaatkonna personaliliiget on diplomaadistaatusega ühitamatu tegevuse eest soovimatuks kuulutatud,» ütles Linkevičius. Diplomaatidel tuleb Leedust lahkuda nädala jooksul.

Minister lisas, et soovimatuks kuulutatud isikuid süüdistatakse diplomaadistaatusega ühitamatus tegevuses, mis tähendab, et Leedu peab neid Vene luurajateks, kes tegutsevad diplomaadiameti kattevarjus.

Tšehhi on teatanud samuti kolme, Itaalia, Taani ja Holland kahe ning Horvaatia, Rumeenia, Läti ja Eesti ühe Vene diplomaadi välja saatmisest. Ka NATOsse mittekuuluvad Soome ja Rootsi on otsustanud saata vastuseks Suurbritannias tehtud närvimürgirünnakule välja ühe Vene diplomaadi.

Soome presidendi Sauli Niinistö kantselei sõnul on rünnak tõsine oht kogu Euroopa julgeolekule.

Donald Tusk.
Donald Tusk. Foto: STOYAN NENOV/REUTERS/Scanpix

Kokku on Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tuski sõnul otsustanud Vene diplomaate oma riigist välja saata 14 ELi liikmesriiki.

«Otseseks jätkuks Euroopa Ülemkogu eelmise nädala otsusele vastata Venemaale ühistes raamides, on täna juba 14 liikmesriiki otsustanud Vene diplomaate välja saata,» ütles Tusk Bulgaarias Varnas ajakirjanikele.

«Lähipäevil ja -nädalail ei saa välistada täiendavaid meetmeid, sealhulgas edasisi väljasaatmisi,» lisas ta.

Ukraina president Petro Porošenko teatas aga täna sotsiaalmeedia vaheldusel 13 Vene saadiku välja saatmisest.

«Vastuseks küünilisele keemiarünnakule Salisburys otsustas Ukraina solidaarselt meie Briti partnerite ja transatlantiliste liitlastega ning koordineeritult ELi riikidega saata välja 13 Vene diplomaati neist vähestest, kes veel riiki on jäänud,» kirjutas Porošenko Facebookis.

Ka Kanada andis täna korralduse nelja Vene diplomaadi väljasaatmiseks ja keeldus veel kolme Vene diplomaadi volikirjade vastuvõtmisest seoses endise Vene topeltagendi ründamisega Inglismaal Salisburys, on öeldud valitsuse avalduses.

Venemaa välisministeerium tõotas täna, et kavatseb vastuseks USA, Kanada, Ukraina ja 14 Euroopa Liidu liikmesriigi sammudele saata Venemaalt välja nende riikide diplomaadid.

«Me hakkame tegutsema vastastikkuse põhimõttel ja vastama samaga, mida tegi teine pool,» öeldi ministreeriumi avalduses.

Väljasaadetavad Vene diplomaadid

RiikArv
USA60
Ukraina13
Saksamaa, Prantsusmaa, Poola, Kanada4
Tšehhi, Leedu3
Holland, Taani, Itaalia2
Horvaatia, Rumeenia, Läti, Eesti, Soome ja Rootsi1

Suurbritannia ise saatis juba märtsis välja 23 Vene diplomaati, Moskva vastas samaga.

Briti välisminister tervitas Twitterist liitlasriikide otsust ja rõhutas, et tegu on suurima ühise Vene luuretöötajate väljasaatmisega ajaloos.

«Meie liitlaste tänane erakordne rahvusvaheline vastus läheb ajalukku kui Vene luureohvitseride kõigi aegade suurim kollektiivne väljasaatmine ja aitab kaitsta meie ühist julgeolekut,» ütles Briti välisminister Boris Johnson.

Väljasaatmisi tervitas ka peaminister Theresa May büroo, öeldes, et need näitavad selgelt, et «me saadame õlg õla kõrval seistes välja tugeva signaali Venemaale, et ta ei saa jätkata rahvusvahelise õiguse üle irvitamist.»

Briti peaminister Theresa May pöördus eelmise nädala tippkohtumisel ELi liidrite poole üleskutsega toetada Londoni hinnangut, et endise Vene luuraja Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamises 4. märtsil Lõuna-Inglismaal Salisburys on süüdi Venemaa.

Sergei Skripal.
Sergei Skripal. Foto: YURI SENATOROV/AFP/Scanpix
Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles