Hiina kinnitas lennukikandja ehitamist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varjag Daliani sadamas.
Varjag Daliani sadamas. Foto: SCANPIX

Hiina Rahvavabastusarmee peastaap kinnitas esmakordselt, et kommunistlik suurriik ehitab esimest lennukikandjat.

Kindral Chen Bingde ei soovinud aga täpsustada, millal lennukikandja valmis saab. Hiina meedia teatel valmib 300-meetrine lennukikandja Dalianis ja see lastakse vette ilmselt lähema kuu jooksul, vahendas BBC. 

Seni oli Peking hoolimata meedias välja toodud tõenditest lennukikandja ehitamist eitanud.

Tegemist on Nõukogude-aegse lennukikandja Varjag moderniseeritud versiooniga. Varjagi ostis Rahvavabastusarmeega lähedalt seotud ettevõtte 1998. aastal Ukrainalt, et teha sellest ujuv kasiino.

Peastaabi allika kinnitusel ei kujuta lennukikandja teistele riikidele ohtu. Mitmed Hiinale lähedalasuvad riigid nagu näiteks Jaapan, Lõuna-Korea, Vietnam, Filipiinid, Malaisia on aga juhtinud tähelepanu sellele, et hiigelriik on muutumas agressiivsemaks.

Kõige tundlikumaks piirkonnaks on Lõuna-Hiina meri, kus asuvad saared on pidevalt tüli keskmeks.

Rahvavabastusarmee kindralstaabi esindaja kindralleitnant Qi Jianguo kinnitas aga meediale, et ka pärast lennukikandja kasutusele võtmist ei kavatse Hiina tungida teiste riikide territoriaalvetesse.

Hiina on kümnes riik, mille merevägede koosseisu hakkab kuuluma ka lennukikandja. USA-l on 11, Itaalial kaks ning Prantsusmaal, Venemaal, Indial, Brasiilial, Tail, Hollandil ja Suurbritannial kõigil üks lennukikandja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles