Punasel väljakul taasluuakse sõjaaegset paraadi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene ajalugu taaskujutav sõjaväeparaad Moskvas.
Vene ajalugu taaskujutav sõjaväeparaad Moskvas. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Kuigi bolševike oktoobrirevolutsiooni aastapäev ei ole juba neljandat korda järjest enam venemaalastele ametlikuks riigipühaks, korraldatakse Moskvas ka täna paraade ja demonstratsioone ning Punasele väljakule lubatakse jälle marssima sõdurid.

 

Kremli külje all pealinna südames taasetendatakse nimelt seekord 1941. aasta sõjaväeparaadi, kust sõdurid saadeti edasi otse rindele, et kaitsta Moskvat pealetungivate natsivägede eest, teatas agentuur ITAR-Tass.

Minevikku meenutaval militaarparaadil osaleb kokku üle kolme ja poole tuhande kadeti ning ligi kuus tuhat pealtvaatajat, kelle seas on ka 55 veel elus olevat ajaloolisel paraadil osalenud Teise maailmasõja veterani.

7. november oli bolševike revolutsiooni tähistamiseks aastakümneid Nõukogude Liidu riiklik püha ning see tähtpäev kadus kalendrist alles kolm aastat tagasi, kui see asendati 4. novembril tähistatava rahvusliku ühtsuse päevaga. Interfaxi andmetel peab aga veel kolmandik venemaalastest tänast kuupäeva revolutsiooniliseks peoks.

Nõukogude ideaalid pole venelaste meeltest seega veel sugugi kadunud ning täna toimub Moskva kesklinnas taas ka kommunistide suur demonstratsioon, millele oodatakse kaht ja poolt tuhandet inimest. Meeleavaldusi kardetakse ka mujal ning seetõttu saadetakse pealinna tänavatele korda valvama sama umbes palju siseväelasi.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles