Poola luure kahtlustab Gruusia provokatsiooni

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia president Mihheil Saakašvili ihukaitsjate vahel Lõuna-Osseetia kontrolljoone juures.
Gruusia president Mihheil Saakašvili ihukaitsjate vahel Lõuna-Osseetia kontrolljoone juures. Foto: AFP / Scanpix

Poola siseminister teatas täna, et riigi julgeolekuagentuur ABW on koostanud valitsusjuhile raporti, milles arvatakse, et pühapäeval Lõuna-Osseetia kontrolljoonel toimunud tulistamisintsident võis olla Gruusia provokatsioon.

Grzegorz Schetyna sõnul esitatakse raport veel täna peaminister Donald Tuskile. Selles sisalduvad hinnangud on ilmselt vastuolus president Lech Kaczyński jutuga, kes teatas  juba vahetult juhtunu järel, et tulistamine oli Vene provokatsioon, vahendab polskieradio.pl.

«Ma eelistaks lõpliku järelduse tegemise jätta siiski peaministrile,» lisas siseminister siiski. Poola julgeolekuteenistuste sekretäri Jacek Cichocki koostatud raportis üritatakse tuua selgust sellesse, mis Gruusias nädalavahetusel juhtus.

«Küsimus on visiidis Gruusia-Osseetia piirile, mis oli planeerimata reis. See trass on täiesti ebaturvaline ja see lõppes skandaaliga Gruusia julgeolekus, sest [Poola] julgeolekutöötajad sattusid lahku presidentidest,» märkis minister.

Poola valitsusliikmete turvalisuse eest vastutava salateenistuse (BOR) juht tunnistas juba varem, et tema meeskond oli sageli mitme auto kaugusel president Kaczyńskist, kui konvoi liikus vaidlusalusesse piirkonda, mida kontrollis enne augustisõda Gruusia, et vaadata, kas sealt on Vene sõdurid taandunud.

Poola julgeolekuteenistuse hinnangutest juhtunule kirjutas täna ka päevaleht Dziennik, mille andmetel saadeti selline raport laiali kõigile tähtsamatele riigitegelastele.

Luureteenistuse hinnang põhineb ajalehe andmetel siiski mitte salajasel informatsioonil või agentide ütlustel vaid juhtunu avaliku kajastuse ja grusiinide käitumise analüüsil. Gruusia ihukaitsjad polevat näiteks pühapäeval esimeste laskude seeriale kuidagi reageerinud ning ka president Saakašvili olevat sündmuspaigal käitunud vabalt ja naeratanud.

Poolakad panid tähele ka seda, et enne juhtunut saadeti kolonni etteotsa buss ajakirjanikega, kes said intsidendist kiireid reportaaže teha. Tõendeid polevat aga ka selle kohta, et lasud tehti tõepoolest konvoi suunas, sest üheltki sõidukilt kuulide jälgi ei leitud.

Raportis tõdetakse, et suure kära tekitamine konfliktitsoonis oli Saakašvili huvides, kuna neil päevil toimusid Thbilisis opositsiooni meeleavaldused ning loodi ka uus partei vastasleeri läinud Nino Burdżanadze juhtimisel.

Sellises olukorras oli kasulik juhtida tähelepanu Vene ohule, leiavad poolakad, kes ei välista siiski, et tulistada võisid ka venelased, osseedid, abhaasid või oli tegemist üldse eksitusega, kuid neile võimalustele pööratakse viieleheküljelises dokumendis vähem tähelepanu.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles