Saakašvili: Lõuna-Osseetia ründamine oli riigi julgeoleku huvides

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia president Mihheil Saakašvili.
Gruusia president Mihheil Saakašvili. Foto: AP / Scanpix

Kriitikatule alla sattunud Gruusia president Mihheil Saakašvili esines täna Gruusia parlamendi ees kõnega, milles tõrjus süüdistusi augustikuise sõja provotseerimises.


«Jah, me otsustasime [Lõuna-Osseetia pealinna] Tshinvalis läbi viia sõjalise aktsiooni,» selgitas Saakašvili parlamendiliikmetele augustikriisi tagamaid, vahendas AFP.

«Me võtsime selle otsuse vastu, see oli raske otsus, mille teeks iga vastutustundlik valitsus oma kodanike julgeoleku kindlustamiseks,» lisas riigipea, keda on viimastel nädalatel nii kodu- kui väljaspool seda süüdistatud sõja provotseerimises.

Sel nädalal süüdistas Gruusia endine Vene suursaadik Erosi Kitsmarišvili Thbilisit sõjaliste aktsioonide kavandamises riigi separatistlikes piirkondades juba mitu kuud enne augustikuise konflikti puhkemist.

Saakašvili kinnitusel langetati Lõuna-Osseetiasse tungimise otsus pärast seda, kui separatistliku piirkonna naabruses asuvad Gruusia külad sattusid osseetide ja Vene rahuvalvevägede «tugeva pommirünnaku» alla.

Presidendi sõnul olid «sajad Vene tankid ja soomukid» Gruusia piiril ja selged tõendid näitasid, et nad olid juba alustanud sissetungi juba samal ööl, kui Thbilisi rünnakukäsu andis.

«Kui te küsite minult, kas sellistes tingimustes pidi Gruusia alustama sõjategevust nende tulepositsioonide vastu, siis vastus on jah,» ütles Saakašvili.
Saakašvili pidas kõne vahetult pärast seda, kui Kitsmarišvili kinnitas ajakirjanikele, et Gruusia võimud oleks saanud sõda ära hoida, kuid ei saanud sellega hakkama.

«Ma arvan, et müüt, mida võimud kultiveerivad, et sõda oli vältimatu, ei vasta tõele,» lisas Kitsmarišvili, kelle sõnul oli sõda võimalik ära hoida ja suhteid Venemaaga normaliseerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles