Zjuganov sarjas Kremli välispoliitikat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gennadi Zjuganov.
Gennadi Zjuganov. Foto: Reuters / Scanpix

Vene kompartei juht Gennadi Zjuganov kritiseeris erakonnakongressil võime ebakindluse ja ebajärjepidevuse pärast välispoliitika ajamisel, teatas Interfax.

«Kõik viimased aastad on Kreml jätkanud Iraani küsimuses kahemõttelist manööverdamist, talunud leplikult venelaste diskrimineerimist Baltikumis ja Ukrainas, demonstreerinud abitust Sevastopoli ja Krimmi asjus, loksutanud kokkuleppeid Valgevenega liitriigi moodustamise osas, kuulanud alandlikult Euroopa Liidu epistleid,» rääkis Zjuganov laupäeva Moskvas alanud aruandlusvalimiskongressil.

Parteijuhi hinnangul ei olnud need «pelgalt Vene välisministeeriumi möödalasud, vaid igati kindel tegevusliin, mis avaldus selgelt president (Vladimir) Putini ajal valminud välispoliitikakontseptsioonis, mille president (Dmitri) Medvedev allkirjastas 12. juulil ehk vähem kui kuu aega enne Gruusia kallaletungi Vene kodanikele ja rahuvalvuritele Lõuna-Osseetias».

Zjuganov rõhutas, et kommunistid toetasid Lõuna-Osseetia ja Abhaasia iseseisvuse tunnustamist, leides siiski, et seda tulnuks teha hulga varem, kuid jäi Moskva ebakindluse tõttu tegemata.

«Gruusia agressorite purustamisega Lõuna-Osseetias õnnestus Venemaal oma rahvusvahelist autoriteeti, mis pärast 1991. aastat kõvasti kõikuma lõi, pisut parandada,» märkis Zjuganov.

Samas leiab ta, et teistel suundadel pole positiivseid arenguid näha.

«Ammu oleks aeg Moskva süsteemitut, selgrootut poliitikat Ukraina suhtes ümber vaadata. Kiievis võimutsevad praegu marurahvuslased, reetur Mezepa ja fašistide sabaraku jüngrid. Nende võimule jäämine on Venemaale surmavalt ohtlik,» hoiatas esikommunist.

Samuti leiab ta, et Moskva peab oluliselt korrigeerima oma suhteid Euroopa Liidu ja NATOga, ning rõhutas, et «need on üksnes ühtede ja samade imperialistlike riikide erinevad sildid».

«Meile pole tarvis võimast Euroopa rusikat ELi näol meie piiride vahetus läheduses. Meile pole vaja niisugust koostööd NATOga, mis võib iga hetk moonduda tema armee sissetungiks Venemaale. Me ei pea osalema agressiivses «rahuvalves» USA ja NATO juhtimisel erinevates maailmanurkades. Meile pole tarvis Abhaasias ja Lõuna-Osseetias, Transnistrias ja Krimmis rahuvalvurite maski taha peituvaid NATO või ELi sõdureid,» kuulutas Zjuganov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles