Gorbatšov: Putin kastreeris Venemaa demokraatia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin kuulamas Mihhail Gorbatšovi.
Vladimir Putin kuulamas Mihhail Gorbatšovi. Foto: SCANPIX

Nõukogude Liidu endine president Mihhail Gorbatšov jätkab augustiputši 20. aastapäeva eel Vene peaministri Vladimir Putini kritiseerimist ning väidab nüüd, et Putin on Venemaa valimissüsteemi kastreerinud ja ta ei tohiks uuesti presidendiks kandideerida.

Putin muutis valimissüsteemi oma kahel ametiajal radikaalselt, selgitas 80-aastane Gorbatšov BBC-le antud intervjuus.

Gorbatšovi arvates oleks Venemaa pidanud viimase 20 aasta jooksul liikuma veelgi enam demokraatia suunas ja praeguse seisu tõttu on ta Venemaa pärast tõsiselt mures. Taolistes arengutes olevat aga süüdi, ei keegi muu, kui Putin.

«Putin ja tema meeskond on stabiilsuse poolt, kuid stabiilsus tapab arengu ja lõpeb stagnatsiooniga,» sõnas Gorbatšov. «Valimissüsteem, mis meil oli, polnud midagi märkimisväärset, kuid nad on selle sõna otseses mõttes kastreerinud.»

Sõltumatud kandidaadid ja väikesed parteid ei pääse Putini reformide järel parlamenti ning võim on tsentraliseeritud.

Kui Venemaa Gorbatšovi hinnangul järgmise viie-kuu aasta jooksul demokraatlikumaks ei muutu, magatakse võimalused maha ja riik sörgib igavesti teiste sabas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles