Lõuna-Korea pani Põhja-Korealt asüüli palunud mehe vangi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea aktivist Hiina saatkonna ees avaldamas meelt põhjakorealastest põgenike Põhja-Koreasse tagasi saatmise vastu.
Lõuna-Korea aktivist Hiina saatkonna ees avaldamas meelt põhjakorealastest põgenike Põhja-Koreasse tagasi saatmise vastu. Foto: SCANPIX

Lõuna-Koreas pandi vangi mees, kes üritas põgeneda Põhja-Koreasse, kirjutab uudistevõrk AFP.


50ndates eluaastates mees, kelle eesnimi on Oh, suundus Põhja-Korea konsulaati Hiinas Šenjangi linnas mullu oktoobris. Kohtutoimikute kohaselt taotles Oh asüüli põhjendusega, et tahab võidelda kahe Korea ühinemise eest. Põhja-Korea diplomaadid jätsid tema varjupaigataotluse aga rahuldamata, soovitades tal võidelda poolsaare taasühendamise eest kodumaal.

Oh ei võtnud aga diplomaatide nõuannet kohe kuulda. Ta reisis hoopiski Hiina sellesse osasse, kust jookseb piir Põhja-Koreaga ning kaalus viise, kuidas salaja sellesse diktatuuririiki pääseda.

Kui Oh lõpuks siiski kodumaale naasis, võtsid Lõuna-Korea võimud ta vahi alla. Möödunud nädalal mõisteti ta aastaks vangi selle eest, et rikkus seadust, mis keelab võimude loata Põhja-Koreaga ühenduse võtmise.

«Ta oli häälekas Põhja-Korea jumaldaja, kes riputas internetti arvukalt artikleid, milles idoliseeris seda riiki ja selle liidreid, mille tulemusena ta tõenäoliselt sattus luure jälgimise alla,» selgitas vangistuse määranud Lõuna-Korea kohtu pressiesindaja.

Kohtutoimikuist selgus ka, et mees pidas oma riigi vastu vimma, sest 2007. aastal määras Souli kohus talle kolleegide peksmise eest trahvi.

Alates aastatel 1950-1953 Koread lahutanud sõjast on Lõuna-Koreasse põgenenud 21 700 põhjakorealast. Vastupidine pagulaste liikumine on imeharv. Eelmine teade lõunakorealasest, kes otsustas paremat elu otsida naabruses asuvalt nälgivalt diktatuurimaalt, pärineb 2009. aasta oktoobrist. Siis lõikas üks kodumaal rünnakus süüdistatud Lõuna-Korea seakasvataja läbi kaht riiki eraldava okastraataia ja pages teisele poolele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles