Johnson: Brexitit pole veel hilja päästa (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boris Johnson teatas oma tagasiastumisest välisministri ametist eelmisel nädalal.
Boris Johnson teatas oma tagasiastumisest välisministri ametist eelmisel nädalal. Foto: PA / PA Wire/PA Images / Scanpix

Suurbritannia endine välisminister Boris Johnson ärgitas täna valitsust muutma Euroopa Liidust lahkumise strateegiat, öeldes kõnes alamkoja liikmetele, et veel pole hilja Brexitit päästa.

Endine Londoni linnapea Johnson hoiatas, et peaminister Theresa May plaan säilitada Suurbritannia ja Euroopa Liidu vahel pärast Brexitit kaupade ja põllumajandustoodete osas ühisreeglid on BRINO ehk Brexit vaid nime poolest.

Johnson ning senine Brexiti-minister David Davis teatasid tagasiastumisest paar päeva pärast valitsuse saavutatud kokkulepet Brexiti-kava osas, sest nad ei ole nõus sellist kava ellu viima.

Kaks aastat välisministrina tegutsenud Johnson ütles esimeses kõnes pärast ametist lahkumist, et peaminister võib veel kurssi muuta.

«Veel pole hilja Brexitit päästa, meil on nendel läbirääkimistel aega. Me oleme varemgi korra suunda muutnud ja me saame seda uuesti teha,» sõnas ta.

Eksvälisminister lisas, et kokkulepe tuleb saavutada otsekohe, sest selle hilisem muutmine läbirääkimiste teel oleks rumalus.

Johnsoni sõnul allutab Suurbritannia end May plaani kohaselt vabatahtlikult Euroopa Liidu majanduslikuks vasalliks ja see jätaks Ühendkuningriigi närusesse püsivasse kahevahelolekusse.

Endine välisminister lausus, et May esitas esmalt hiilgava visiooni Brexitist, mis hõlmas lahkumist Euroopa Liidu kohtute jurisdiktsiooni alt, tolliliidust ja ühisturult ning uute kaubanduslepete sõlmimist, aga viimase 18 kuu jooksul tundub, justkui oleksime mattunud eneses kahtlemise udu alla.

«Me kõhklesime ja põletasime ära oma läbirääkimiskapitali,» ütles Johnson, tuues välja kokkuleppe sõlmimise lahutustingimustes enne õiguslikku lubadust tulevase kaubandusleppe sõlmimise kohta.

«Meil on aega ja kui peaminister suudab selle visiooni taas ära parandada, usun, et ta suudab ellu viia Suurbritannia jaoks suurepärase Brexiti,» ütles Johnson.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles