Iisraeli sõnul on Iraan tuumapommi väljatöötamisele arvatust lähemal

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu (vasakul)eile Jeruusalemmas iganädalasele kabinetikohtumisele saabumas.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu (vasakul)eile Jeruusalemmas iganädalasele kabinetikohtumisele saabumas. Foto: SCANPIX

Iiraeli peaministri Benjamin Netanyahu sõnul ei peegeldu ÜRO raportis Iraani tuumaprogrammi kogu ulatus, vahendab Reuters. Raporti hinnangul tegi Teheran aatomipommi väljatöötamiseks katseid.

«Iraan on jõudnud aatompommi väljatöötamisele lähemale, kui me arvasime,» sõnas Netanyahu eile ühe oma ametniku sõnul.

«ÜRO raportis märgiti üles ainult see, mida suudeti tõestada, kuid reaalsuses sisaldub seal palju rohkem, mida me oma silmaga näeme,» sõnas Netanyahu.

Iisraeli liider oma kabinetikohtumisel ei täpsustanud, millist lisainformatsiooni tal Iraani tuumaprogrammi kohta on. Kohtumisel arutati rahvusvahelise aatomienergia agentuuri (IAEA) eelmisel nädalal avaldatud raportit, kus selgus, et Iraan on tuumarelva väljatöötamiseks katseid teinud.

Iraan on süüdistused tuumarelva arendamise kohta ümber lükanud ja väidab, et riik vajab tuumatehnoloogiat elektri toomiseks ja muudeks rahumeelseteks projektideks. IAEA raportit nimetasid Teherani võimud tasakaalustamatuks ja poliitiliselt motiveerituks.

IAEA raport tõi kaasa hoogustunud meediaspekulatsioone, et USA või Iisrael võib ette võtta sõjalisi operatsioone Iraani väidetava tuumaprogrammi hävitamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles