Hispaania ülemkohus nõuab kohtuprotsessi 18 endise Kataloonia liidri üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania ülemkohus nõuab kohtuprotsessi 18 endise Kataloonia liidri üle.
Hispaania ülemkohus nõuab kohtuprotsessi 18 endise Kataloonia liidri üle. Foto: JOSEP LAGO / AFP / Scanpix

Hispaania ülemkohus nõudis täna kohtuprotsessi alustamist 18 endise Kataloonia liidri üle, seoses nende rolliga eelmise aasta iseseisvuse väljakuulutamises.

Üheksat neist, seal hulgas Kataloonia endist asepresidenti Oriol Junquerast, kes viibivad eeluurimisvangistuses, süüdistatakse mässus, mässule õhutamises ja avaliku raha väärkasutamises, ütles kohus. Mässu eest võib kohus inimese kuni 25 aastaks vangi mõista.

Kohtuprotsess algab tõenäoliselt 2019. aasta alguses.

Möödunud aasta 1. oktoobril toimus Kataloonia Hispaaniast lahkulöömise referendum, milles osales Katalaania valitsuse sõnul 2,28 miljonit inimest ehk 43 protsenti hääleõiguslikest. Väidetavalt toetas iseseisvumist 90 protsenti hääletanutest.

Hispaania keskvõim nimetas rahvahääletust ebaseaduslikuks ja põhiseaduskohus andis korralduse see ära jätta. Kuid hääletus 1. oktoobril toimus kontrolli puudumisest ja Hispaania politsei vägivallast hoolimata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles