Türgi saatis Süüria piirile lisajõud (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi väed käesoleva aasta jaanuaris Süürias.
Türgi väed käesoleva aasta jaanuaris Süürias. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Türgi saatis piirile Süüriaga lisajõud, teatas Türgi ajakirjandus täna pärast Washingtoni otsust väed Süüriast ära tuua. 

Riikliku uudisteagentuuri Anadolu andmetel saabus Kilise provintsi Elbeyli piirkonda sõjaväekolonn haubitsate, suurtükipatareide ja maavägede üksustega.

Türgi eraagentuur IHA teatas, et osa kolonnist on sisenenud Süüriasse ning lisaüksusi saadetakse järk-järgult. Väidetavalt algas paigutamine nädalavahetusel umbes saja sõidukiga, kirjutas päevaleht Hürriyet.

Need sisenesid Põhja-Süüriasse Al-Babi piirkonda ning liikusid sealt edasi Jarabuluse ja Manbiji linna poole. Manbiji kontrollivad USA toetatud Süüria kurdide Rahvakaitseüksused (YPG), mida Ankara peab terroristideks.

Lisajõude saadeti ka Türgis kaguosas asuvasse Akçakale piirilinna ning Ceylanpınari rajooni.

Jarabulus ja Al-Bab on alad, mis Ankara hõivas Islamiriigilt (IS) oma esimese sõjaoperatsiooniga Süürias. See kestis 2016. aasta augustist 2017. aasta märtsini.

Türgi pidas Põhja-Süürias YPG vastu teise ofensiivi käimasoleva aasta jaanuaris Afrini enklaavis. See lõppes märtsis, kui Türgi sõdurid Afrini linna hõivasid. 

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles 12. detsembril, et Türgi alustab lähipäevil Süürias uut sõjaoperatsiooni YPG ning Islamiriigi viimaste üksuste vastu. Reedel aga teatas Ankara, et operatsioon lükkub nö omade tulistamise vältimiseks edasi.

Türgi oli üks vähestest USA liitlastest, kes toetas Trumpi otsust viia USA sõdurid Süüriast välja, sest nüüd on Türgil Süüria kurdide vastu sõdimiseks vabamad käed. USA andis YPG-le relvi ja väljaõpet, mille toel sai rühmitusest peamine IS-i vastu sõdiv jõud Süürias.

Trump põhjendas sõdurite äraviimise otsust seisukohaga, et IS on Süürias seljatatud. USA liitlased aga arvavad, et veel seda öelda ei saa.

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles